Alegeri SUA 2016. „Ce este Alep?” - întrebarea la care nu a putut răspunde candidatul libertarian la alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gary Johnson FOTO Flickr
Gary Johnson FOTO Flickr

Considerat de o parte a electoratului american drept o alternativă viabilă la duelul Clinton-Trump pentru preşedinţia Statelor Unite, Gary Johnson a făcut o gafă de proporţii, vineri, în cadrul unui interviu pentru postul MSNBC. Întrebat de moderator ce ar face despre situaţia dezastruoasă din oraşul Alep, aflat în centrul conflictului sângeros din Siria, Johnson l-a întrebat franc: „ce este Alep?”.

Nedumerirea candidatului libertarian l-a uimit şi pe moderatorul Mike Barnicle, care iniţial l-a întrebat pe Johnson dacă glumeşte, înainte de a-i prezenta Alepul drept „epicentrul crizei refugiaţilor” în Siria. 

Pe baza noilor informaţii, candidatul libertarian a răspuns în termeni generali că ar urmări atingerea unui acord cu Rusia pentru încheierea conflictului sirian, pictând într-un mod simplu implicarea Statelor Unite în conflict:

„(...) Atunci când am susţinut opoziţia, Armata Siriană Liberă, aceasta vine la pachet cu islamişti, şi apoi faptul că îi susţinem şi pe kurzi şi asta e, aste e doar o harababură. Şi acesta este rezultatul unei schimbări de regim pe care vom sfârşi în a-l susţine şi, inevitabil, aceste schimbări de regim au dus la o lume mai puţin sigură”.

Într-un interviu difuzat ulterior tot pe MSNBC, Johnson a declarat că „este frustrat cu el însuşi” pentru gafă şi că „realizează că trebuie să devină mai inteligent pe anumite subiecte”, conform politico.com.

Dar un comunicat emis în aceeaşi zi notează că Johnson ar fi avut în fapt un „lapsus”, care s-ar putea „întâmpla din nou în timpul campaniei”. Mai specific, candidatul libertarian a explicat că iniţial s-a gândit că Alep este un acronim, recunoscând însă că această situaţie nu îl scuză.

„Pot să numesc orice oraş din Siria? Nu. Ar fi trebuit să identific Alep? Da. Înţeleg importanţa situaţiei de acolo? Da” se arată în comunicatul emis de candidatul libertarian.

Probabil cel mai devastator câmp de bătălie din cadrul războiului sirian, oraşul Alep este disputat de diversele facţiuni din conflict de mai bine de 4 ani. Cartiere întregi ale oraşului au fost distruse, în mare din cauza bombardamentelor armatei siriene şi ale Rusiei asupra zonelor controlate de rebeli din oraş. Distrugerea pe scară largă a obligat sute de mii de locuitori ai oraşului să fugă din calea războiului, adăugând la cifrele deja foarte mari ale persoanelor care au emigrat din Siria.

Johnson şi Partidul Libertarian candidează pe o platformă de izolaţionism politic al Statelor Unite, militând pentru încetarea operaţiunilor militare externe şi închiderea bazelor americane situate în alte ţări, oprirea susţinerii militare şi economice pentru alte state şi lipsa oricărei intervenţii în problemele interne ale altor state. 

Cele mai vaste atribuţii ale preşedintelui Statelor Unite sunt în domeniul politicii externe, acesta având autoritatea de a semna tratate, cea de a numi ambasadori şi diplomaţi şi fiind comandantul suprem al forţelor armate ale ţării.

Candidatul libertarian a fost ironizat pentru momentul de nedumerire de utilizatorii reţelei sociale Twitter, unde hashtagul „#whatisaleppo” (ro – Ce este Alep) a fost unul dintre cele mai folosite în cursul zilei de vineri. 

Momentul jenant ar putea să-i afecteze şansele lui Johnson de a intra în dezbaterile prezidenţiale, prima fiind programată pentru 26 septembrie. Pentru a putea participa la dezbaterile televizate la nivel naţional, candidaţii trebuie să aibă o intenţie la vot de cel puţin 15% în mai multe sondaje relevante. Deocamdată, Johnson se află în general sub pragul de 10% în majoritatea sondajelor efectuate pe un scrutin în patru, în care celelalte opţiuni sunt Clinton, Trump şi candidata verzilor, Jill Stein.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite