Statele Unite promit să sprijine procesul de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan

0
Publicat:

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a promis sprijinul SUA pentru procesul de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan, în discuţii telefonice separate cu liderii lor şi a chemat la deschiderea rutei vitale către enclava disputată Nagorno-Karabah, scrie AFP, citată de Agerpres.

Antony Blinken. FOTO EPA EFE
Antony Blinken. FOTO EPA EFE

Sprijinul Statelor Unite a fost subliniat în discuţii telefonice separate cu liderii celor două țări

Cele două țări s-au înfruntat militar de două ori pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă din Caucaz populată în mare parte de armeni, care s-a separat de Azerbaidjan în urmă cu trei decenii.

Șeful diplomaţiei americane a exprimat, duminică, în cursul discuţiei sale cu preşedintele Azerbaidjan, Ilham Aliev, „îngrijorarea profundă a Statelor Unite după instalarea de către Azerbaidjan a unui blocaj rutier la intrarea în coridorul Laşin care ar putea submina eforturile vizând instaurarea încrederii în procesul de pace", după cum a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Săptămâna trecută, Azerbaidjanul a înfiinţat un punct de control la intrarea pe această unică axă rutieră care leagă Armenia de regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Potrivit autorităților din Armenia, măsura Azerbaidjanului constituie o încălcare a armistiţiului negociat de cele două țări.

„Pacea este posibilă"  

Antony Blinken a subliniat, potrivit aceluiași comunicat, importanţa redeschiderii coridorului Laşin pentru vehiculele comerciale şi private cât mai curând posibil, potrivit aceluiași comunicat.

„Pacea este posibilă", i-a transmis Blinken preşedintelui Aliev, căruia i-a subliniat sprijinul Statelor Unite pentru procesul de pace dintre Azerbaidjan şi Armenia.

„Sprijinul continuu al Statelor Unite”

Blinken a discutat, de asemenea, cu premierul armean, Nikol Paşinian, a informat Miller într-un alt comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Secretarul de stat american a amintit și despre „importanţa discuţiilor de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan" şi „a promis sprijinul continuu al Statelor Unite", potrivit purtătorului de cuvânt.

„Secretarul de stat a reafirmat că dialogul direct şi diplomaţia sunt singurele mijloace pentru a se ajunge la o soluţie durabilă", a precizat comunicatul.

SUA şi Uniunea Europeană joacă acum un rol major ca mediatori în procesul de normalizare dintre Baku şi Erevan, în contextul în care Rusia este din ce în ce mai izolată pe scena internaţională de la începutul ofensivei sale în Ucraina.

Știri ExternePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite