O nouă lovitură pentru Putin: Armenia refuză să organizeze exerciții militare ale OTSC

0
Publicat:

Armenia nu va organiza exerciţii militare ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pe teritoriul său în 2023 în circumstanţele actuale, a anunțat marţi prim-ministrul Nikol Paşinian.

Nikol Pașinian FOTO EPA-EFE
Nikol Pașinian FOTO EPA-EFE

„Ministrul armean al Apărării a informat comandamentul comun al OTSC că, în situaţia actuală, considerăm că este nerezonabil să organizăm exerciţii ale OTSC pe teritoriul Armeniei. Cel puţin, astfel de exerciţii nu vor avea loc în Armenia în acest an”, a declarat Paşinian, citat de agenţia Interfax, preluată de Reuters și Agerpres.

OTSC este o alianţă militară formată din şase state post-sovietice, și anume Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Declarația premierului armean survine după ce acesta l-a înfruntat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în cadrul summitului OTSC organizat de Erevan la sfârșitul lui noiembrie 2022.

„Este clar că munca noastră comună în cadrul OTSC aduce rezultate practice vizibile și ajută la protejarea intereselor naționale, suveranității și independenței țărilor noastre”, a spus Putin în cadrul summitului OTSC de la Erevan.

Pașinian nu a fost de acord cu această apreciere, premierul armean acuzând OTSC, în special Rusia, de inacțiune în conflictul din Nagorno-Karabah.

„Nu am reușit până acum să luăm o decizie cu privire la reacția OTSC în cazul agresiunii Azerbaidjanului împotriva Armeniei”, a explicat Nikol Pașinian.

„Aceste fapte dăunează enorm imaginii OTSC”, a insistat premierul armean.

Mulți armeni consideră că Moscova - pe care o considerau anterior un aliat apropiat - a eșuat în angajamentul său de a ajuta Erevanul în disputa sa cu Baku privind Nagorno-Karabah.

„Putin și-a pierdut statutul de primus inter pares („primul între egali”, n. red.) la adunările OTSC din cauza războiului din Ucraina”, a constatat pentru AFP analistul politic rus Andrei Kolesnikov.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite