Ziarul rusesc Novaia Gazeta, acuzat că a încălcat legea privind „agenţii străini”. Publicaţia ar putea fi interzisă în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Marţi, Rusia a înştiinţat ziarul Novaia Gazeta, care este condus de laureatul Nobel Dmitri Muratov, că a încălcat legea privind „agenţii străini”. Înştiinţarea a venit după ce premiantul a anunţat că-şi va dona medalia Nobel câştigată în anul 2021 pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni.

Autoritatea rusă de supraveghere a mass-media, Roskomnadzor, a înştiinţat oficial, marţi, Novaia Gazeta că într-un articol publicat pe site-ul său se face referire la un ONG considerat de Moscova ca fiind „agent străin”, fără ca acest ONG să fie adnotat ca atare în material. 

De asemenea, Rusia a redactat o listă oficială cu organizaţiile, jurnaliştii şi canalele media pe care îi cataloghează ca fiind agenţi străini. Toate articolele care trimit la acestea trebuie să cuprindă un avertisment care să menţioneze că părerea exprimată este a unor „agenţi străini”. 

În categoria „agenţilor străini” intră şi toţi jurnaliştii nedoriţi ai Moscovei. Aceştia trebuie să menţioneze în articolele redactate de ei că sunt „agenţi străini”. 

Novaia Gazeta ar putea fi interzis 

Autoritatea rusă de supraveghere a mass-media a declarat că le-a comunicat ziariştilor de la Novaia Gazeta, că formularea mai multor avertismente ar putea duce la închiderea publicaţiei. 

„Pe 22 martie, Roskomnadzor a emis un avertisment scris oficial adresat redacţiei şi fondatorului publicaţiei Novaia Gazeta cu privire la inadmisibilitatea încălcării legislaţiei Federaţiei Ruse”, anunţă Roskomnadzor într-un comunicat de presă. 

Acest anunţ a fost făcut în aceeaşi zi, în care Dmitri Muratov, redactorul şef al Novaia Gazeta şi unul dintre cei doi câştigători ai Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut, a declarat că îşi va dona medalia Nobel celor de la Ukrainian Refugee Fund. 

Ba mai mult, Muratov a declarat că îşi doreşte ca medalia să fie scoasă la licitaţie şi că fondurile obţinute din vânzarea ei, să fie utilizate pentru ajutorarea refugiaţilor ucraineni. 

Rusia a interzis sau a blocat puţinele canale mass-media independente rămase în ţară. Novaia Gazeta este singura excepţie. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite