Washington Post: Hackeri ruşi au atacat Jocurile Olimpice de Iarnă şi ar fi încercat să dea vina pe Coreea de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spioni militari ruşi au atacat câteva sute de calculatoare folosite de autorităţile Coreei de Sud la Jocurile Olimpice de Iarnă, potrivit serviciilor de informaţii din Statele Unite, citate de Washington Post.

Atacul ar fi fost săvârşit într-o asemenea manieră încât să pară că vinovatul este Coreea de Nord, au subliniat doi oficiali americani care au vorbit sub anonimat.

Oficialii de la PyeongChang au recunoscut că au detectat un atac cibernetic în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice care a avut loc pe 9 februarie. Totuşi, aceştia au refuzat să confirme dacă Rusia a fost cea responsabilă de atac. În seara respectivă oficialii au avut probleme cu conexiunea la Internet, cu sistemele de difuzare şi cu site-ul oficial al Olimpiadei. Drept consecinţă, mai mulţi participanţi nu şi-au putut tipări biletele de la ceremonie, lăsând astfel locuri goale în tribune.

Unii analişti spun că atacul a fost o răzbunare asupra Comitetului Olimpic Internaţional pentru interzicerea echipei ruse din a participa la JO în urma acuzelor pentru dopaj. Niciun oficial din federaţia olimpică a Rusiei nu a primit permisiunea de a participa iar anumiţi sportivi au fost autorizaţi să participe doar sub titlul de „sportiv olimpic din Rusia”. Aceştia din urmă nu au avut voie să poarte drapelul rus pe uniforme, şi nu şi-ar fi auzit imnul naţional în cazul câştigării vreunei medalii.

Conform surselor WP, agenţia militară rusă GRU ar fi accesat aproximativ 300 de calculatoare implicate în organizarea Jocurilor Olimpice. Biroul serviciilor de informaţii naţionale a refuzat să comenteze.

Conform oficialilor americani, militarii GRU ar fi încercat să pară ca şi cum intruziunea este o activitate a hackerilor din Coreea de Nord folosindu-se de adrese IP nord-coreene şi alte tactici asemănătoare.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite