Vladimir Putin spune că Rusia va produce rachete care erau interzise de Tratatul INF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat, joi, că Rusia va produce rachete care erau interzise de pactul nuclear care a luat sfârşit luna trecută, dar Moscova nu le va desfăşura decât în cazul în care Statele Unite fac primele acest pas, informează Reuters.

În cadrul discursului de la un formul economic din Orientul Îndepărtat al Rusiei, Putin a spus că Moscova a cerut Statelor Unite să detensioneze cursa înarmărilor dintre cei doi duşmani din Războiul Rece, dar că Washingtonul nu a răspuns.

Liderul rus a spus că este îngrijorat de discuţiile SUA referitoare la desfăşurarea de rachete în Japonia şi Coreea de Sud.

Tensiunile privind controlul armelor nucleare au crescut de când Washingtonul s-a retras oficial din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), luna trecută, acuzând Rusia de încălcarea acordului, afirmaţii despre care Rusia neagă că ar fi adevărate.

Luna trecută, Statele Unite au testat o rachetă de croazieră care şi-a lovit ţinta la peste 500 de kilkometri distanţă, un test care ar fi fost interzis sub Tratatul INF.

Pactul interzicea rachete terestre cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri, reducând capacitatea ambelor state de a lansa un atac nuclear într-un timp scurt.

„Bineînţeles că vom produce astfel de rachete”, a declarat Putin la un forum economic din oraşul rus Vladivostok. El a repetat o promisiune a Moscovei de a nu desfăşura niciun fel de rachete, decât în cazul în care Statele Unite fac acest pas întâi.

„Nu suntem bucuroşi de faptul că şeful Pentagonului a spus că SUA intenţionează să le desfăşoare în Japonia şi Coreea de Sud, acest lucru ne întristează şi este cauza unei anumite îngrijorări”, a spus Putin. 

Liderul rus a mai precizat că i-a oferit preşedintelui Trump, prin intermediul unui apel telefonic, şansa de a cumpăra una dintre armele nucleare hipersonice pe care Moscova le dezvoltă. Putin a spus că Trump a respins oferta şi a replicat că Washingtonul produce propria sa armă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite