Vladimir Putin: Cutia neagră a bombardierului doborât de armata turcă va fi analizată numai cu experţi străini; preşedintele rus îi invită pe britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin şi Serghei Şoigu în timpul prezentării cutiei negre a bombardierului Su-24 doborât de armata turcă FOTO Sputnik / AFP
Vladimir Putin şi Serghei Şoigu în timpul prezentării cutiei negre a bombardierului Su-24 doborât de armata turcă FOTO Sputnik / AFP

Rusia a recuperat una din cutiile negre ale bombardierului Su-24 doborât de Turcia la frontiera cu Siria în noiembrie şi o va analiza cu specialişti străini, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, citat de AFP online.

„Vă cer să nu o deschideţi pentru moment“, i-a spus Putin ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în cadrul prezentării cutiei negre, potrivit agenţiilor ruse, liderul de la Kremlin cerând ca aceasta să nu fie analizată „decât în prezenţa unor experţi străini“.

Şoigu i-a comunicat că teritoriul unde a căzut bombardierul rus a fost „eliberat“ de forţele speciale siriene, ceea ce le-au permis să descopere cutia neagră într-o zonă aflată până acum sub controlul rebelilor.

Preşedintele rus a declarat că analiza cutiei negre va permite stabilirea traiectoriei şi a parametrilor poziţiei bombardierului în momentul în care acesta a fost doborât de forţele aeriene turce.

Bombardierul de tip Su-24 a fost doborât pe 24 noiembrie de către forţele aeriene turce în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, provocând între Ankara şi Moscova cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului Rece.

Turcia afirmă că bombardierul a intrat în spaţiul său aerian şi că a ignorat mai multe avertismente, în timp ce Rusia răspunde că este vorba de o provocare deliberată.

Putin a mai atras atenţia că descifrarea cutiei negre, indiferent care ar fi conţinutul ei, nu va modifica atitudinea Rusiei şi nu va atenua furia sa faţă de Turcia după „lovitura aplicată pe la spate“.

„Ceea ce vom afla (după descifrarea cutiei negre) nu va schimba atitudinea noastră asupra a ceea ce au făcut autorităţile turce“, a declarat el.

Miercuri dimineaţa, preşedintele rus a anunţat că a discutat la telefon cu premierul David Cameron şi i-a propus ca „experţi britanici“ să participe la analiza cutiei negre.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite