Vladimir Putin ameninţă că va mai expulza 155 de diplomaţi americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin

Rusia îşi rezervă dreptul să reducă în continuare numărul diplomaţilor americani din Rusia, dar, momentan, nu va face acest lucru, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, aflat în China, la summitul BRICS, scrie TASS.

Putin a spus că în Rusia sunt aproximativ 1.300 de diplomaţi americani, iar Federaţia Rusă are în SUA 455 de diplomaţi. Potrivit şefului Kremlinului, cei 455 de angajati ai Rusiei din SUA includ şi 155 de persoane care lucrează la ONU.

    „Strict vorbind, ei nu sunt diplomaţi acreditaţi la Departamentul de Stat american, ci sunt angajaţi ai unei organizaţii internaţionale”, a spus el.

    „Aşa că, dacă e să atingem o paritate deplină, nu ar trebui să fie 455 de diplomaţi americani la Moscova, ci minus 155. Deci, ne rezervăm dreptul să decidem asupra acestui număr, dar nu o vom face încă, să vedem cum se va dezvolta situaţia în continuare”, a spus Putin.

La începutul lui august, preşedintele rus Vladimir Putin anunţa, într-un interviu difuzat de canalul de ştiri Rossia 24, că Statele Unite trebuie să reducă cu 755 de persoane personalul său din reprezentanţele diplomatice din Rusia. Măsura anunţată de preşedintele Putin s-a dorit a fi un răspuns la sancţiunile împotriva Rusiei votate de Congresul Statelor Unite pentru presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Vladimir Putin a precizat la acea dată că în reprezentanţele diplomatice americane din ţara sa încă mai lucrează peste 1.000 de angajaţi. Expulzarea a 755 dintre ei ar urma să reducă efectivul la nivelul celui al diplomaţiei ruse în Statele Unite după ce Washingtonul a expulzat 35 de diplomaţi ruşi în decembrie anul trecut, spre finalul mandatului preşedintelui Barack Obama. 

Totodata, preşedintele rus Vladimir Putin va dispune Ministerului rus de Externe să iniţieze o plângere într-o instanţă americană după închiderea mai multor misiuni diplomatice ruse în Statele Unite.

„Federaţia Rusă va apela la instanţă în legătură cu privarea dreptului său de a-şi folosi proprietatea în SUA, vom vedea cum funcţionează sistemul lor judiciar bine dezvoltat”, a subliniat Vladimir Putin.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite