Democraţii americani îşi pun speranţa într-un alt Kennedy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflaţi în căutarea unei figuri politice care să poată înscrie puncte decisive în meciul cu republicanul Donald Trump, liderul Casei Albe, democraţii se gândesc că rolul i s-ar potrivi de minune unui tânăr congresman care pare să aibă în faţa lui un viitor politic strălucit. Este vorba despre Joe Kennedy, în vârstă de numai 36 de ani, urmaş al fostului preşedinte democrat al Statelor Unite John F. Kennedy (JFK).

Până acum însă, tânărul congresman, care este nepotul lui Robert F. Kennedy, fratele celui care a fost lider al Casei Albe în perioada 1961-1963, a avut o prezenţă mai degrabă discretă pe scena politică naţională. Ales în Camera Reprezentanţilor în 2012, Joe, absolvent de drept, a preferat să-şi concentreze atenţia pe problemele alegătorilor din districtul din Massachusetts care i-au acordat încrederea, notează Politico.

Însă, în ultima perioadă, ca urmare a măsurilor propuse de administraţia Trump, tânărul congresman a început să fie mai vocal. A abordat subiecte care au inflamat scena politică din Statele Unite, pornind de la reforma în domeniul asigurărilor de sănătate, cunoscută sub numele Obamacare, pe care actualul preşedinte american o vrea abrogată, şi până la chestiuni legate de discursurile care promovează ura. 

Luările sale de poziţie au fost foarte bine primite în rândul opiniei publice, în special în mediul online, astfel că şi discuţiile despre rolul pe care l-ar putea juca el în partid s-au înteţit.

Un politician precaut

image

Mulţi democraţi spun că tânărul Kennedy ar putea obţine o poziţie importantă în cadrul formaţiunii, dacă şi-ar dori şi el acest lucru. Nu numai familia din care provine îl recomandă, comentează publicaţia citată, ci şi educaţia, inteligenţa şi talentul oratoric. Iar faptul că este tânăr ar aduce un suflu proaspăt partidului, care nu este tocmai campion la acest capitol.

Numai că, deocamdată, Joe Kennedy, nu pare să fie decis cu privire la calea pe care o va urma. Spre deosebire de unii democraţi care sunt foarte activi, în speranţa că se vor putea impune în cadrul formaţiunii, tânărul congresman este mai degrabă precaut. Nu caută orice prilej pentru a de dezlănţui la adresa iniţiativelor lui Trump, ci îşi dozează atent discursul.

Dar se arată dispus să lupte în continuare pentru cauzele în care crede şi pe care le consideră în pericol sub administraţia Trump - sănătatea, drepturile persoanelor transgen şi imigraţia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite