VIDEO Vizita premierului israelian în Rusia. Netanyahu: Avem nevoie de libertate deplină de acţiune în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

Israelul are nevoie de libertate deplină de acţiune contra Iranului, a spus premierul Benjamin Netanyahu joi în cadrul întâlnirii sale de la Soci cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a discuta eforturile de coordonare militară comune în Siria, relatează Reuters.

Cei doi lideri au avut peste zece întâlniri în ultimii ani, cele două ţări făcând eforturi comune pentu a evita încleştări accidentale în Siria. Israelul susţine că a lansat sute de atacuri asupra unor ţinte iraniene pentru a împiedica Teheranul să stabilească o prezenţă militară permanentă în Siria.

„Coordonarea în chestiuni de securitate este întotdeauna importantă, dar este în special importantă acum, întrucât în ultima lună tentativele Iranului de a lovi Israelul din Siria şi de a plasa acolo rachete de precizie s-au înmulţit îngrijorător”, a spus Netanyahu la debutul întâlnirii.

Iranul şi miliţia libaneză Hezbollah sprijinită de Iran l-au susţinut pe preşedintele Bashar al-Assad în războiul civil din Siria. Rusia, şi ea un susţinător al regimului Assad, s-a prefăcut că nu vede atacurile aeriene ale forţelor israeliene.

Agenţia rusească de ştiri RIA a relatat că Putin a lăudat cooperarea militară şi de securitate dintre Rusia şi Israel.

După cele câteva ore de discuţii, ministrul de externe rus Sergei Lavrov a declarat că cele două ţări au cazut de acord să amplifice dialogul dintre forţele lor armate în ceea ce priveşte Siria, ambii lideri subliniind necesitatea de a proteja integritatea teritorială şi suveranitatea Siriei, potrivit agenţiei de presă Interfax.

În cadrul întâlniri cu ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu, Netanyahu a spus că asigurarea securităţii de către Israel presupune ca armata să aibă „libertatea acţiunii” contra Iranului în regiune.

Presa locală relatează spre un afiş electoral cu premierul israelian dând mâna cu preşedintele rus sub sloganul „Netanyahu, într-o ligă diferită“, care a captat atenţia duminică la Tel Aviv, Netanyahu încercând astfel să obţină o parte importantă din cele 770.000 de voturi asigurate de israelienii originari din fosta Uniune Sovietică, adică peste 12% din electorat.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite