Un tanchist rus campion mondial la Jocurile de Război a murit în Ucraina, în prima sa luptă reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail

Tanchistul rus campion mondial într-o competiţie internaţională cu tancuri de război a fost omorât în prima lui luptă, în Ucraina, informează Daily Mail, dar şi site-ul ucrainean Defence şi mai multe ziare din Buriaţia, regiunea de unde provenea tânărul tanchist.

Bato Basanov, 25 de ani, din Buriaţia, a făcut parte dintr-o echipă de biatlon într-o competiţie de tancuri şi a stabilit un record. Concursul s-a desfăşurat anul trecut, acolo fiind prezenţi şi ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful Statului Major al Armatei Valeri Gerasimov. 

Basanov este ultimul dintre zecile de bărbaţi din regiunea sa, la circa 5.500 kilometri est de Moscova, ucişi în războiul pe care Vladimir Putin l-a dezlănţuit în Ucraina. În timp ce două mame îndurerate din Buriaţia vorbeau despre primirea cadavrelor fiilor lor, una i s-a adresat celeilalte: „Eşti norocoasă, pentru că trupul fiului tău a ajuns intact. Al meu s-a întors ca un cap şi două mâini”, potrivit Daily Mail.

Basanov era caporal, a fost lăudat anul trecut pentru că „a glorificat Rusia, devenind campion mondial la biatlon cu tancuri, ca parte a echipei sale”. 

„Eroul” a tras fără să rateze nicio ţintă la viteze de până la 50 km/h, pe terenul de antrenament Alabino, din Moscova. 

Însă, aşa cum este prezentat într-un raport Volya Media, „moartea lui Bato Basanov este o confirmare sumbră că biatlonul cu tancuri şi războiul adevărat sunt lucruri complet diferite”. 

Serghei Şoigu şi Valeri Gerasimov au considerat concursurile regulate de biatlon cu tancuri ca evenimente-cheie de prestigiu militar, însă numărul mare de morţi al trupelor ruse demonstrează că militarii nu erau pregătiţi pentru un război real. 

Tânărul, al cărui echipaj de pe tancul T-72B3 a înfrânt militari din 19 ţări în jocuri de război, inclusiv din China, a fost prezentat personal lui Gerasmiov. Basanov a fost un trăgător al primei companii a batalionului de tancuri din brigada motorizată 37 gardieni separaţi a Forţelor de Apărare Aeriană Rusă. 

Trupul tânărului a ajuns la familia sa după şapte săptămâni. Înmormântarea a avut loc vineri. 

Moartea tanchistului a fost ţinută secret de oficialii ruşi timp de aproximativ două luni. Caporalul originar din Ulan-Ude a murit pe 14 martie, în Ucraina, ars în tancul lui bombardat de artileria inamică. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite