Un tânăr rus bătut de unul dintre fiii lui Kadîrov a fost condamnat la închisoare în Cecenia

0
Publicat:

Un tânăr rus acuzat de arderea unui exemplar din Coran și bătut de unul dintre fiii liderului cecen Ramzan Kadîrov a fost condamnat marți la trei ani și jumătate de închisoare în Cecenia.

Nikita Juravel FOTO rferl.org
Nikita Juravel FOTO rferl.org

Declarat vinovat de „huliganism” şi „insultarea sentimentelor religioase”, Nikita Juravel (20 de ani) a primit o sentință de trei ani și jumătate într-o colonie penitenciară din Cecenia, o republică parte a Federației Ruse majoritar musulmană din Caucazul de Nord.

Condamnarea lui Juravel survine la aproape un an de la săvârșirea faptelor incriminate. Mai exact, tânărul a fost arestat în mai anul trecut sub acuzația că a dat foc unui exemplar de Coran în orașul Volgograd, situat în sud-vestul Rusiei. Ulterior, Ramzan Kadîrov a cerut transferul său în Cecenia și l-a obținut fără nicio problemă.

Cazul lui Juravel a luat o turnură politică după ce au fost difuzate imagini în care se putea vedea cum era bătut de unul dintre fiii satrapului cecen, Adam, în vârstă de 16 ani.

Ramzan Kadîrov, un acolit al liderului de la Kremlin Vladimir Putin, s-a declarat „mândru” de progenitura sa pentru „corecția” aplicată lui Nikita Juravel. Ulterior, Adam Kadîrov, șeful corpului de securitate al tatălui său, a primit numeroase decoraţii oficiale din partea mai multor regiuni din Federația Rusă.

În timpul unei audieri, la începutul lui noiembrie 2023, Nikita Juravel şi-a recunoscut faptele şi şi-a făcut autocritica, practică răspândită în Cecenia şi pe care ONG-uri de apărare a drepturilor omului o consideră realizată sub constrângere.

„În cadrul încarcerării mele, eu citesc din Coran, îl studiez, pentru a înţelege în ce măsură am insultat sentimentele credincioşilor”, a susţinut tânărul rus.

Ramzan Kadîrov, aflat de 17 ani la conducerea Ceceniei, este acuzat de nenumărate încălcări ale drepturilor omului.

Liderul autoritar cecen este de asemenea un susţinător zelos al invaziei din Ucraina. În octombrie 2022, el a afirmat că trei dintre fiii săi - Adam, Ahmat și Eli, toţi sub 18 de ani - fuseseră trimişi pe front. Ulterior, ei au fost întâmpinaţi cu onoruri în Cecenia, relatează AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite