Un oligarh care a prezis că Rusia ar putea rămâne fără bani în 2023, surprins că economia a rezistat până acum

0
Publicat:

Economia Rusiei pare să meargă bine după 19 luni de la începutul războiului cu Ucraina, ceea ce îi nedumerește pe analiști și surprinde cel puțin un membru al elitei ruse.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Într-un interviu acordat Financial Times publicat luni, oligarhul Oleg Deripaska a părut uimit de rezistența economică a Rusiei.

"Am fost surprins că afacerile private ar fi atât de flexibile. Eram mai mult sau mai puțin sigur că până la 30% din economie se va prăbuși, dar a fost mult mai puțin", a declarat Deripaska, fondatorul Rusal, un important producător de aluminiu, scrie businessinsider.com.

Este o răsturnare de situație pentru Deripaska, care, în martie, a declarat că Rusia, afectată de sancțiuni, ar putea rămâne fără bani anul viitor.

În ciuda sancțiunilor radicale, economia de război a Rusiei primește un impuls din partea apărării și a cheltuielilor guvernamentale, a precizat New York Times în iulie.

Chiar și Rusia este optimistă în privința economiei sale. Anton Siluanov, ministrul de finanțe al țării, a declarat luna trecută pentru canalul CGTV că se așteaptă ca economia rusă să crească cu cel puțin 2,5% în acest an.

Cu toate acestea, în iulie, Fondul Monetar Internațional a estimat creșterea economică a Rusiei la 1,5% în acest an - în creștere față de previziunile sale anterioare de 0,7% din aprilie. Unii analiști au criticat previziunile FMI, deoarece în previziunile lor se ține cont de propriile proiecții ale Rusiei.

"Da, există cheltuieli de război și tot acest tip de subvenții și sprijin guvernamental, dar, cu toate acestea, este o încetinire surprinzător de mică", a declarat Deripaska pentru FT. Magnatul - cu o valoare de 2,3 miliarde de dolari începând de luni - a fost sancționat de SUA și de Uniunea Europeană.

"Economia privată și-a găsit calea de a funcționa și de a face acest lucru cu succes", a adăugat Deripaska.

Economia Rusiei a rezistat datorită cererii din partea țărilor din sudul lumii pentru resursele vaste ale țării, a declarat oligarhul pentru FT. Rusia este un producător important de mărfuri, inclusiv petrol, gaze naturale, grâu și metale.

"Din următorul miliard de oameni care urmează să se nască, 70% vor fi în această regiune", a declarat Deripaska pentru FT. "Să privim realitatea în față. Ei vor dezvoltare, au nevoie de resurse rusești, de soluții rusești, de comerț cu Rusia".

De asemenea, Deripaska a intervenit în evaluarea impactului sancțiunilor drastice împotriva Rusiei, afirmând că restricțiile comerciale sunt regresive.

"S-a terminat cu adevărat când poți folosi sancțiunea, este un fel de instrument al secolului al XIX-lea. Nu putem vedea că ar fi eficient în secolul 21", a declarat Deripaska pentru FT.

Deripaska nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin intermediul fundației sale în afara orelor obișnuite de lucru.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite