Economia Rusiei devine din ce în ce mai „primitivă”, iar războiul ar putea s-o aducă în situația URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia Rusiei devine din ce în ce mai primitivă pe măsură ce războiul său din Ucraina se prelungește, consideră un reputat economist rus, profesor la Universitatea din Chicago.

Vladimir Putin, președintele Rusiei. Foto Profimedia
Vladimir Putin, președintele Rusiei. Foto Profimedia

Potrivit economistului rus și profesor de la Universitatea din Chicago, Konstantin Sonin, repercusiunile ar putea împinge Rusia pe aceeași cale pe care a îndurat-o Uniunea Sovietică în urmă cu trei decenii.

Sonin, pe care Moscova l-a vizat într-un dosar penal luna trecută, a declarat duminică pentru publicația de știri rusă Novaya Gazeta că sancțiunile occidentale de până acum nu au avut „nicio influență” asupra economiei Rusiei. El a spus că, în schimb, eforturile de război ale lui Vladimir Putin au târât pe creștere și au alimentat tulburări, scrie Business Insider.

Sancțiunile sunt o consecință a avioanelor rusești care bombardează orașele ucrainene, a tancurilor rusești care se târăsc pe drumurile ucrainene și a soldaților ruși care ucid ucraineni”, a spus el. „Prin urmare, a vorbi despre influența sancțiunilor este ca și cum ai vorbi despre influența febrei asupra bolii”.

SUA au condus Europa și alte națiuni în impunerea diferitelor sancțiuni împotriva Rusiei și a persoanelor ruși în ultimul an, inclusiv interdicții privind achiziționarea de petrol și combustibil, precum și mecanisme de plafonare a prețurilor.

Profesorul a explicat că PIB-ul țării s-a contractat cu 3%, în loc să crească cu 4%, așa cum era anticipat. Și odată cu scăderea consumului și a activității de vânzare cu amănuntul, cetățenii au suferit chiar mai mult decât ceea ce sa reflectat în PIB.

„Tot ceea ce se întâmplă face economia rusă mai primitivă, mai înapoiată”, a spus Konstantin. „Acest lucru face ca înapoierea și primitivismul să fie mai persistente. Și cred că vom urma serios calea Uniunii Sovietice din anii 1970 până la implozia economică completă de la sfârșitul anilor 1980”.

Prăbușirea a început deja, în opinia lui. Kremlinul a înregistrat un deficit de 29 de miliarde de dolari în primul trimestru, au arătat noi date, deoarece veniturile din energie au continuat să scadă.

În timp ce dispariția viitoare a Rusiei poate să nu fie la fel de dramatică ca și cea a Uniunii Sovietice, din moment ce anumiți parametri există acum, care nu erau prezenți cu decenii mai devreme, dificultățile economice vor fi severe, a spus Konstantin.

Stagnarea poate atinge nivelul care va provoca prăbușirea completă a mașinii guvernamentale de stat, așa cum sa întâmplat în anii 1990”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite