Un general rus îi cere lui Putin să-şi dea demisia şi să nu provoace un război în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul în rezervă Leonid Ivaşov FOTO ooc.su
Generalul în rezervă Leonid Ivaşov FOTO ooc.su

Generalul în rezervă Leonid Ivaşov i-a cerut liderului de la Kremlin Vladimir Putin să îşi dea demisia dacă nu intenţionează să se preocupe de problemele reale ale Rusiei şi să „renunţe la politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina.

Într-un text intitulat „În ajunul războiului”, generalul Ivaşov se opune escaladării crizei ruso-ucrainene într-o confruntare militară la scară largă între Moscova şi Kiev.

„Încercările de a adresa ultimatumuri şi ameninţări cu recurgerea la forţă pentru a face pe cineva să iubească Federaţia Rusă şi conducerea rusă sunt lipsite de sens şi extrem de periculoase”, scrie Leonid Ivaşov.

În opinia generalului în rezervă, dacă Putin va lansa un război împotriva Ucrainei, atunci va provoca moartea a zeci de mii de oameni, va învrăjbi cele două popoare şi va pune sub semnul întrebării existenţa Rusiei ca stat.

Agravarea tensiunilor în jurul Ucrainei „are un caracter artificial şi meschin pentru unele forţe”, inclusiv din Rusia, este de părere Ivaşov.

Există riscul ca Rusia să se confrunte cu „sancţiuni extrem de severe” şi să se transforme „într-o ţară paria pe arena internaţională”, avertizează el.

Ivaşov apreciază că Rusia se află „la limita încheierii istoriei sale”. Deşi afirmă că Rusia se confruntă cu ameninţări, acestea nu sunt critice. Principala ameninţare pentru Rusia este de ordin intern. Politica externă a Rusiei este falimentară, iar cea internă este lipsită de atractivitate, insistă el.

„Toate domeniile vitale, inclusiv demografia, sunt în degradare continuă”, subliniază Ivaşov. Potrivit generalului în rezervă rus, cauzele acestei degradări sunt „incapacitatea completă şi lipsa de profesionalism a sistemului de putere şi de administraţie”, precum şi „pasivitatea şi dezorganizarea societăţii”.

„În opinia noastră, conducerea ţării, realizând că nu este capabilă să scoată ţara din criza sistemică, a decis să intensifice linia politică spre distrugerea definitivă a statalităţii ruse şi exterminarea populaţiei indigene a ţării. Iar războiul este mijlocul care va rezolva această problemă”, scrie Ivaşov în numele ofiţerilor ruşilor.

Continuând în acelaşi ton, generalul Ivaşov îi cere lui Vladimir Putin să renunţe la „politica criminală de provocare a unui război” în Ucraina şi să-şi dea demisia dacă nu intenţionează să se preocupe de problemele reale ale Rusiei.

Fost responsabil cu cooperarea externă în Ministerul Apărării de la Moscova, Leonid Ivaşov, în vârstă de 78 de ani, conduce în prezent o asociaţie a ofiţerilor din întreaga Rusie şi este considerat de unii analişti militari ca fiind un ultraconservator apropiat de unele cercuri din cadrul Statului Major al Armatei Ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite