Un discurs al lui Hodorkovski, difuzat într-un hotel din St. Petersburg, în ciuda haosului creat de poliţie: Actualul regim se va prăbuşi, este inevitabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Difuzarea interviului lui Hodorkovski a fost întreruptă de o percheziţie de droguri, de o încercare de evacuare a clădirii de către poliţie şi de sunetul sirenelor când a căzut curentul în toată clădirea
Difuzarea interviului lui Hodorkovski a fost întreruptă de o percheziţie de droguri, de o încercare de evacuare a clădirii de către poliţie şi de sunetul sirenelor când a căzut curentul în toată clădirea

Cel mai proeminent opozant al preşedintelui rus, Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, a susţinut, duminică, un discurs video difuzat într-o sală a unui hotel din Sankt Petersburg, în ciuda eforturilor autorităţilor de a întrerupe conferinţa, scrie publicaţia „The Moscow Times”.

Difuzarea interviului lui Hodorkovski, susţinut într-o sală de conferinţe a hotelului Holiday Inn din Sankt Petersburg, a fost întreruptă de o percheziţie de droguri, de o încercare de evacuare a clădirii de către poliţie care susţinea că există o ameninţare cu bombă şi de sunetul sirenelor când a căzut curentul în toată clădirea, deşi organizatorii evenimentului veniseră pregătiţi cu baterii, notează „The Moscow Times“.

Mihail Hodorkovski a fost cel mai bogat om al Rusiei, înainte de a fi închis timp de aproape un deceniu, acuzat fiind de maşinaţii politice. În discursul lui de duminică, susţinut în faţa unui grup de suporteri, prin transmisie video din Europa, solicita un nou regim politic în Rusia.

„Scopul nostru este să demonstrăm că există o alternativă la actualul regim. Este inevitabil că actualul regim se va prăbuşi din cauza crizei. Rezultatul trebuie să fie o Rusie democrată“, spunea Hodorkovski, care şi-a autoimpus exilul în Europa şi care a anunţat că este gata să fie următorul preşedinte al Rusiei. Cuvintele lui au fost întâmpinate de aplauze.

Cu câteva minute înainte de începerea discursului, poliţia a ordonat ca hotelul să fie evacuat din cauza unei ameninţări cu bombă. Mai devreme în acea zi, când doi organizatori pregăteau echipamentul pentru difuzarea discursului, câţiva poliţişti au venit să caute droguri în sala de conferinţe.

Însă, în timp ce sirenele urlau, iar poliţia încerca să evacueze clădirea, câţiva oficiali ai Sankt Petersburgului şi activişti ai opoziţiei s-au strecurat în sala de conferinţe.

Poliţia a verificat periodic camera în timpul discursului şi solicita audienţei să plece. Însă, pentru că ofiţerii spuneau că nu vor evacua forţat pe nimeni, spectatorii au rămas până la final.

Hodorkovski nu a comentat situaţia din hotel, în loc de asta concentrându-se pe reuşita schimbării regimului din Rusia prin alegeri democratice. Membrii opoziţiei prezenţi la hotelul din Sankt Petersburg au întrebat care ar fi cea mai bună tactică pentru a-i aduce la putere. Deşi Hodorkovski promova mijloace paşnice, unii membri ai audienţei au susţinut o abordare mai agresivă, notează „The Moscow Times“.

Conferinţa a durat aproximativ o oră şi jumătate şi a luat sfârşit atunci când s-au consumat bateriile. Potrivit website-ului fontanka.ru, câteva grupuri de turişti nu au reuşit să se cazeze la hotel din cauza deranjului din jurul conferinţei lui Mihail Hodorkovski.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite