Un deputat rus vrea „referendumuri” privind alipirea unor regiuni din sudul Ucrainei la Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un deputat rus evocă posibilitatea organizării unor „referendumuri” în regiunile din sudul Ucrainei privind alipirea lor la Rusia.

Andrei Lugovoi, deputat din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski, se pronunţă pentru organizarea unor „referendumuri” în regiunile ucrainene Herson, Mîkolaiv, Odesa şi Zaporojie.

„Odesa, la fel ca Sevastopol, este un simbol al statului şi istoriei ruse”, susţine alesul rus.

„După părerea mea, totul se îndreaptă spre faptul că vor avea loc referendumuri, trebuie doar să creăm condiţiile corespunzătoare”, continuă el, citat de presa pro-Kremlin.

Lugovoi mai susţine că populaţia din sudul Ucrainei percepe „destul de calm” sosirea trupelor ruseşti.

Practic, Andrei Lugovoi se face că nu vede rezistenţa din regiunile din sudul Ucrainei, unde armata rusă se confruntă cu o apărare solidă şi mai ales cu proteste din partea civililor. Ba mai mult, Lugovoi îndrăzneşte să spună că militarii ruşi sunt bine primiţi la Melitopol şi Herson, oraşe unde de fapt militarii ruşi sunt catalogaţi drept ocupanţi de către protestatarii care ies zilnic în stradă.

Andrei Lugovoi, 55 de ani, este membru al Comisiei pentru Apărare şi Anticorupţie din Duma de Stat. Este un fost agent KGB al cărui nume apare în dosarul otrăvirii unui alt fost agent KGB, Aleksandr Litvinenko. Lugovoi este ultima persoană cu care s-a întâlnit Litvinenko înainte de a se simţi rău şi de a fi internat. Litvinenko, un critic al lui Vladimir Putin, a murit otrăvit la 21 de zile după întâlnirea cu Lugovoi. De la acel episod, Andrei Lugovoi beneficiază de imunitate parlamentară şi este protejat de regimul Putin.

Practica aşa-ziselor refendumuri a mai fost folosită de Rusia în Ucraina. În martie 2014, la scurt timp după intrarea trupelor ruse fără însemne în Crimeea, populaţia din peninsula de la Marea Neagră a fost adusă la un plebiscit privind alipirea la Rusia organizat sub patul puştii.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite