Soțul unei bloggerițe arestate în Rusia a plecat să lupte în Ucraina pentru a o scăpa de închisoare

0
Publicat:

Zeci de mii de condamnați, inclusiv criminali și infractori sexuali, au fost deja grațiați de Kremlin după ce s-au înrolat în război, în ceea ce Putin a lăudat ca fiind o schemă pentru ca foștii condamnați să își ispășească crimele. Dar Alexei Blinovsky este primul caz cunoscut în care o persoană s-a oferit voluntar pentru război pentru a obţine eliberarea unui membru al familiei aflat în spatele gratiilor.

Alexei Blinovsky şi soţia sa, foto Instagram
Alexei Blinovsky şi soţia sa, foto Instagram

Atunci când soția sa, o bloggeriţă cunoscută  pe Instagram, a fost arestată şi riscă ani grei de închisoare, singura soluţie pe care a găsit-o Alexei Blinovsky ca să-şi salveze soţia a fost să să aletură campaniei militare a lui Putin împotriva Ucrainei.

În urmă cu câteva luni, Yelena Blinovskaia, o fostă regină a frumuseții devenită antrenor personal pe reţelele de socializare, unde era extrem de populară, având numeroşi urmăritori a fost acuzată de evaziune fiscală. A încercat să fugă din Rusia, dar a fost arestată la graniţa cu Belarus.

La începutul acestei săptămâni, Alexei Blinovsky, şi el la fel de celebru ca şi soţia sa în showbitz, a fost filmat în timp ce bea un ceai alături de colegii săi soldați în apropierea liniei de front cu Ucraina, în uniformă militară.

Decizia lui Blinovsky de a se alătura războiului nu este decât cea mai recentă manifestare a unei tendințe mai largi, în care participarea la luptele din Ucraina servește drept permis de ieșire din închisoare pentru cei care se consideră că au greșit față de Kremlin.

Confruntându-se cu posibililatea de a petrece diferite perioade de timp în închisoare, mai multe vedete care au participat la petrecerea de celebrități „Aproape goi” de la Moscova s-au oferit voluntare să meargă pe front, unde au susținut concerte pentru trupe, ca să plătească pentru ceea ce Putin a ironizat ca fiind „sărituri fără pantaloni”.

Este vorba despre petrecerea organizată în decembrie anul trecut tot de un influencer pe reţelele de socializare, Anastasia Ivleeva, la care au participat o serie de nume celebre care au rămas în țară de când Putin a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022. Vedetele îmbrăcate sumar au purtat plasă, dantelă și lenjerie intimă de culoarea pielii, iar un rapper a participat îmbrăcat doar într-o șosetă, în ceea ce părea a fi un tribut adus celebrei coperte a albumului Red Hot Chili Peppers din 1987.

O unitate militară pentru vedete

Presa rusă a relatat că Alexei Blinovsky s-a alăturat unității Bars Kaskad, un grup special creat, condus de deputatul Dmitri Sablin. Unitatea este împânzită de membri ai elitei politice rusești și de alte VIP-uri rusești proeminente.

Încă de la începutul războiului, Kremlinul a semnalat că implicarea directă în război ar fi o modalitate prin care oficialii ruși și-ar consolida poziția în fața lui Putin, care s-a referit la cei care participă la conflict ca fiind „adevărata elită” a țării.

Pintre cele mai proeminente figuri care s-au înscris se numără Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt pe termen lung al lui Putin, Dmitri Peskov, care în primăvara anului 2023 a servit un stagiu în Ucraina ca parte a grupului paramilitar Wagner. De atunci, zeci de oficiali de nivel mediu care căutau un impuls în carieră s-au alăturat unității Bars Kaskad.

„Kaskad este creat special pentru tot felul de persoane și oficiali celebri... care caută să demonstreze public că au mers la război și au luptat pentru țara lor”, a declarat Ruslan Leviev, analist militar în cadrul Conflict Intelligence Team.

Unitatea Bars Kaskad a fost ironizată pentru că s-a ferit în mare parte de lupte, servind în schimb ca o oportunitate de PR pentru oficiali. „Stai undeva în spate, bei ceai, te întorci cu o medalie și titluri și continui să îți construiești cariera politică ca participant la război”, a adăugat Leviev.

Nu se ştie dacă acest act de eroism al lui Alexei Blinovsky o va scăpa pe soția sa de închisoare, cert este că mulţi consideră că înrolarea sa este un act exagerat.

„Operațiunea militară specială nu este o mașină de spălat”, a scris Marina Akhmedova, o susținătoare a războiului și membră a consiliului pentru drepturile omului din țară, referindu-se la încercarea lui Blinovsky de a curăța reputația familiei sale. „Sprijinirea operațiunii militare speciale este bună, dar nu te scutește de lege”, a mai spus ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite