Şoigu: 12 baze militare urmează să fie înfiinţate în vestul Rusiei

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Rusia urmează să înfiinţeze 12 noi baze militare în vestul ţării, din cauza unei consolidări a NATO şi extinderii Alianţei în Finlanda şi Suedia, anunţă vineri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, relatează AFP.

„Până la sfârşitul anului, 12 baze militare şi unităţi vor fi desfşurate în Districtul Militar Vest”, a anunţat Şoigu în faţa cadrelor din ministerul său şi din cadrul armatei.

El nu precizează natura acestor instalaţii militare şi nici mărimea acestora.

Şoigu evocă o „creştere a ameninţărilor militare la fronterele ruse” şi citează exerciţiile militare NATO ”Defender Europe” - în curs, la vest şi la sud-vest de Rusia şi în Arctica.

Altă ameninţare evocată sunt „candidaturile la aderarea la NATO ale vecinilor noştri apropiaţi Finlanda şi Suedia”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că răspunsul la această extindere urmează să fie decis în funcţie de desfăşurări ale NATO în aceste ţări, însă a minimalizat importanţa acestor aderări aşteptate.

Helsinki şi Stockholmul au decis să adere la NATO din cauza invaziei ruse a Ucrainei vecine, considerând că Moscova este o ameninţare, după ce, timp de decenii, inclusiv în timpul Războiului Rece, cele două ţări nordice au ales să nu se alinieze militar.

Rusia a anunţat că a lansat asaltul în Ucrana atât cu scopul de a împiedica un pretins genocid al unor populaţii rusofone, cât şi cu scopul de a împiedica o extindere a NATO.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri