Singurul opozant al Rusiei rămas în viață, transferat la un spital-penitenciar. Nici măcar avocații nu au voie să îl vadă
0Vladimir Kara-Murza, un politician din opoziția rusă care execută o lungă pedeapsă cu închisoarea pentru trădare, a fost transferat la un spital penitenciar, a declarat vineri soția sa Evgenia.

Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, a fost mutat de la colonia penală de maximă securitate IK-6 din orașul siberian Omsk la un spital penitenciar din altă parte a regiunii, a declarat ea într-o serie de postări pe X. Avocații săi nu au fost lăsați să îl vadă și au primit informații contradictorii de la personalul spitalului, a adăugat ea.
După ce au ajuns de la Moscova la IK-6, avocații lui Kara-Murza au fost nevoiți să aștepte cinci ore înainte de a li se spune că nu îl pot vedea, a spus ea. Ulterior, li s-a spus să revină a doua zi.
Când avocații s-au întors vineri dimineață, au fost informați că acesta era încă examinat de medici și că nu fusese încă procesat complet. Mai târziu, vineri, li s-a spus că încă nu îl pot vedea pe Kara-Murza și că unitatea penitenciară va fi închisă în weekend, a spus ea.
„Avocații nu au putut niciodată să îl vadă pe Vladimir și să se asigure că totul este în regulă cu el”, a scris ea, spunând că Kara-Murza a suferit de polineuropatie, „o boală cauzată de două otrăviri grave”.
Kara-Murza a susținut că a fost otrăvit de două ori cu agentul neurotoxic Novichok din era sovietică - în 2015 și în 2017 - ceea ce i-a provocat insuficiența multiplă a organelor și intrarea în comă. Kremlinul a negat orice implicare în boala sa, dar Kara-Murza a susținut mult timp că nu a existat „niciun alt motiv posibil” pentru aceasta decât un atac motivat politic.
Într-un interviu acordat CNN cu puțin timp înainte de arestarea sa în 2022, Kara-Murza a criticat Kremlinul pentru persecutarea oponenților săi politici și invazia Ucrainei.
„Acești oameni au un istoric de literalmente zeci de ani în ceea ce privește urmărirea adversarilor lor politici. Otrava a fost o metodă deosebit de favorizată pentru că le oferă - sau cel puțin le oferea până la apariția tuturor acestor investigații media - o negare plauzibilă”, a declarat Kara-Murza pentru CNN.
„Acest regim care este la putere în țara noastră astăzi, nu este doar corupt, nu este doar cleptocratic, nu este doar cleptocratic, nu este doar autoritar - este un regim de criminali. Și este important să o spunem cu voce tare”, a spus el, adăugând că este „tragic” că a fost nevoie de invazia Ucrainei pentru ca țările occidentale să „deschidă ochii” la pericolul regimului lui Putin.
El a fost arestat la scurt timp după aceea și condamnat ulterior la 25 de ani de închisoare, într-o decizie condamnată ca fiind motivată politic și draconică de către comunitatea internațională.
Întrebat de CNN de ce a ales să se întoarcă în Rusia după ce și-a revenit după otrăvire - și cunoscând riscurile la care se expun criticii Kremlinului - el a răspuns: „Sunt un politician rus. Trebuie să fiu în Rusia. Este țara mea natală. Cred că cel mai mare cadou pe care l-am putea face Kremlinului - noi, cei care suntem în opoziție față de regimul lui Putin - este să renunțăm și să fugim. Adică, asta e tot ce vor de la noi”.
De la moartea lui Alexei Navalny într-o închisoare din Arctica în februarie, Kara-Murza a fost cea mai proeminentă figură a opoziției ruse persecutată de Kremlin.
O investigație comună a CNN și a grupului Bellingcat a implicat Serviciul rus de securitate (FSB) în otrăvirea lui Navalny în timpul unei călătorii în Siberia în august 2020. Ancheta a constatat că echipa de toxine a FSB, formată din aproximativ șase până la zece agenți, l-a urmărit pe Navalny timp de mai bine de trei ani înainte de a-l otrăvi prin intermediul chiloților săi.