Rusia. Jurnalistul Vladimir Kara-Murza, transferat într-o închisoare necunoscută
0Jurnalistul rus Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru „înaltă trădare” şi răspândirea de „informaţii false” despre armată, a fost transferat într-o închisoare neprecizată pentru a-şi ispăşi pedeapsa înainte de soluţionarea recursului său în casaţie, au denunţat familia şi avocatul său.
„Vladimir Kara-Murza a fost transferat de la centrul de arest preventiv Vodnik din Moscova. În acest moment nu ştim unde îl duc. Încercăm să aflăm”, a scris avocatul Vadim Prohorov pe contul său de Telegram.
Potrivit avocatului, transferul jurnalistului a fost ordonat de autorităţile penitenciare fără a aştepta o decizie asupra recursului în casaţie.
Soţia lui Kara-Murza a postat pe platforma socială X, cunoscută până recent sub denumirea Twitter, că transferul a fost făcut în secret în ajunul celei de-a 42-a aniversări de la naștere a jurnalistului, pentru ca acesta să nu primească „mesaje de susţinere din toată lumea”.
„Transferul este poate cea mai dură şi mai periculoasă perioadă din viaţa deţinuţilor politici”, a scris Evghenia Kara-Murza.
Transferul deţinuţilor în Rusia se face în etape, de la o închisoare la alta, o procedură care poate dura câteva zile sau chiar săptămâni, notează agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, considerat prizonier de conştiinţă de către Amnesty International, a fost distins cu Premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului 2022 de către Consiliul Europei.
Jurnalistul a fost arestat în aprilie 2022 după ce a criticat decizia lui Vladimir Putin privind lansarea războiului la scară largă împotriva Ucrainei. Kara-Murza a cerut sancțiuni împotriva oficialilor ruși vinovați de încălcări ale drepturilor omului și de corupție. El l-a criticat totodată pe Putin pentru modul în care tratează disidenții politici în Rusia.
Ca urmare a acestor critici, un tribunal din Moscova l-a condamnat, în aprilie 2023, la 25 de ani de detenție într-o colonie cu regim strict sub acuzația de „înaltă trădare”, răspândirea de „informații false” despre armata rusă și conducerea unei organizații indezirabile.
Născut la 7 septembrie 1981 la Moscova, Vladimir Kara-Murza este un activist politic, jurnalist, autor, regizor și deținut politic rus. Este fiul jurnalistului și prezentatorului de televiziune Vladimir Alekseevici Kara-Murza (1959–2019), un critic deschis al lui Leonid Brejnev și un susținător al reformelor din timpul lui Boris Elțîn, și un nepot al istoricului și jurnalistului Aleksei Sergheevici Kara-Murza (1914-1988). De asemenea, este unul dintre stră-strănepoții revoluționarului leton Voldemārs Bisenieks (1884–1938) și primului ambasador al Letoniei în Marea Britanie, Georgs Bisenieks (1885–1941), ambii împușcați de NKVD. Unchiul său, Aleksei Alekseevici Kara-Murza, este un renumit filosof și politolog rus.
Un protejat al fostului lider politic rus Boris Nemțov, Kara-Murza a fost vicepreședinte al organizației Rusia Deschisă, un ONG fondat fostul oligarh Mihail Hodorkovski pentru a promova societatea civilă și democrația în Rusia. În 2012, a fost ales în Consiliul Coordonator al Opoziției Ruse. În plus, a ocupat, din 2015 până în 2016, funcția vicepreședinte al Partidului pentru Libertatea Poporului. A regizat două documentare, și anume They Chose Freedom („Au ales libertatea”) și Nemțov. Boris Nemțov a fost împușcat mortal în februarie 2015 în timp ce traversa un pod aflat la doi pași de Kremlin.