Rusia părăseşte Staţia Spaţială Internaţională din cauza sancţiunilor impuse de Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Şeful programului spaţial rus, Dmitri Rogozin, a declarat că Moscova se va retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională. acesta a pus decizia pe seama sancţiunilor impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina.

„Decizia a fost luată deja, nu suntem obligaţi să vorbim despre ea în mod public”, a declarat sâmbătă directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat televiziunii de stat, potrivit Tass.

„Pot să spun doar atât – în conformitate cu obligaţiile noastre, ne vom informa partenerii cu privire la sfârşitul activităţii noastre pe ISS cu un an înainte”, a adăugat Rogozin.

În urmă cu o lună, Dmitri Rogozin avea o altă atitudine şi ameninţa că va pune capăt misiunii Rusiei dacă SUA şi Uniunea Europeană nu elimină sancţiunile împotriva întreprinderilor implicate în industria spaţială rusă.

Staţia Spaţială Internaţională rămăsese, până înainte de începerea războiului, unul dintre puţinele puncte de coloborare în SUA şi Rusia. Invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, a pus capăt acestui simbol al cooperării spaţiale.

Staţia Spaţială Internaţională (The International Space Station - ISS) se află la o altitudine medie de 400 de kilometri deasupra Pământului. mai mulţi americani, ruşi europeni şi japonezi au lucrat şi au finanţat împreună proiectul care a împlinit 21 de ani. 

Fiecare organizaţie a contribuit la asamblarea SSI şi la costurile ei de întreţinere.

La 1 martie NASA a anunţat că lucrează pentru a găsi soluţii pentru a menţine ISS pe orbită fără ajutorul Rusiei, după ce Moscova ameninţase că sancţiunile occidentale impuse împotriva Rusiei pot provoca ieşirea de pe orbită a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite