NASA caută modalităţi de a păstra Staţia Spaţială Internaţională pe orbită fără ajutorul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

NASA caută modalităţi de a menţine Staţia Spaţială Internaţională pe orbită fără ajutorul Rusiei, dar momentan nu vede ca ţara să dea semne de retragere. De asemenea, agenţia spaţială a spus că Northrop Grumman şi SpaceX ar putea ajuta, în cazul în care Rusia se va retrage din cauza sancţiunilor.

Partea SUA a Staţiei Spaţiale Internaţionale furninează energie şi oferă servicii medicale. Rusia este responsabilă cu propulsia şi menţinerea staţiei pe linia de plutire (prin utilizarea navei spaţiale Progress andocate pentru a oferi periodic staţiei un impuls pentru a-şi menţine altitudinea de aproximativ 400 km), scrie The Guardian.

Săptămâna trecută, şeful Agenţiei spaţiale ruse, Dmitri Rogozin, a adus în discuţie retragerea Rusiei din parteneriatul spaţial ca răspuns pentru restricţiile impuse.

Kathy Lueders, coordonatoarea programului de zbor spaţial uman al NASA, a declarat că au variante de rezervă în cazul în care Rusia alege să se retragă, spunând că Space X ar fi disponibilă să ajute.

Aceasta a spus că momentan operaţiunile se derulează normal şi că nu au apărut indicii că echipa rusă nu şi-ar desfăşura activitatea.

Vineri, şeful SpaceX, Elon Musk, a postat pe Twitter sigla companiei sale ca răspuns la întrebarea retorică a lui Rogozin despre cine ar salva SSIde la ieşire necontrolată de pe orbită.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite