Rusia insistă să participe la ancheta privind sabotarea gazoductelor Nord Stream

0
Publicat:

Rusia a cerut miercuri să participe la ancheta asupra scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce Suedia, care conduce investigaţiile, a blocat accesul în zona acestui presupus sabotaj în Marea Baltică, informează AFP. 

Gaze ieșind din conducta Nord Stream 1, afectată de o explozie
Gaze ieșind din conducta Nord Stream 1, afectată de o explozie

„Într-adevăr, ar trebui să aibă loc o anchetă, bineînţeles cu participarea Rusiei”, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe Serghei Verşinin, citat de agenţiile de presă TASS şi RIA Novosti.

Vineri, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) s-a reunit pentru a evoca acest incident care a suscitat indignarea Moscovei, chiar dacă livrările de gaz din Rusia prin aceste gazoducte erau deja suspendate, în toiul tensiunilor legate de războiul din Ucraina.

Potrivit lui Verşinin, în timpul reuniunii ONU „opinia împărtăşită” era că „este vorba de un sabotaj şi că o anchetă este necesară”. Însă „nu a fost luată nicio decizie” cu privire la organizarea unei astfel de anchete internaţionale, şi-a exprimat el regretul.

De asemenea, el a cerut în mod insistent ca Germania, unde ajung Nord Stream 1 şi 2 dinspre Rusia, să participe la anchetă.

Suedia a demarat investigaţiile, blocând începând de luni accesul la zona unde a avut loc acest presupus sabotaj, „pentru a întreprinde o anchetă la locul delictului”.

Patru mari scurgeri au avut loc de la începutul săptămânii trecute din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în largul insulei daneze Bornholm. Potrivit autorităţilor de la Stockholm şi Copenhaga, aceste scurgeri au fost provocate de explozii submarine ce echivalau cu „sute de kilograme de TNT”, care au eliberat mii de tone de metan.

Paza de coastă suedeză a anunţat marţi că barbotările provocate de aceste scurgeri au încetat deasupra gazoductului avariat Nord Stream 1, dar că ele continuă deasupra Nord Stream 2.

Autorii acestui incident rarisim rămân deocamdată necunoscuţi.

Suspectată că s-ar afla în spatele acestor explozii, Rusia a contraatacat incriminând SUA, care la rândul loc au negat orice responsabilitate.

Scurgerile „nu sunt nimic altceva decât un act de terorism internaţional, ale cărui consecinţe pot fi importante pentru populaţia europeană”, a declarat miercuri şeful Consiliului de Securitate rus, Nikolai Patruşev. „Este evident că SUA sunt beneficiarul, în special economia” americană, a afirmat el din Peninsula Crimeea, citat de agenţiile de presă ruse.  

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite