Rusia dezminte că poartă negocieri pentru înfiinţarea de baze militare în Cuba, Seychelles şi Vietnam

0
0
Navă militară rusească
Navă militară rusească

Ministerul rus al Apărării a negat informațiile apărute în presă potrivit cărora Rusia intenționează să înființeze baze pentru flota sa maritimo-militară în Cuba, insulele Seychelles și în Vietnam, transmite BBC.

Dezmințirea vine după ce RIA Novosti a scris despre planurile Moscovei, citându-l pe comandantul marinei ruse, viceamiralul Viktor Cirkov.

Potrivit agenției citate, viceamiralul a declarat într-un interviu că se poartă negocieri „pentru ca forţele navale ruse să poată fi staţionate şi în afara graniţelor Rusiei".

„Negocierile au început în urmă cu câţiva ani. Studiem problema înfiinţării unor puncte de susţinere materială şi tehnică în Cuba, Seychelles şi în Vietnam", a menţionat Cirkov, notează AFP.

Ministerul rus al Apărării susține însă că Viktor Cirkov nu a făcut niciodată respectivele afirmații, relevă BBC.

Rusia a anunţat în 2001 abandonarea bazei sale navale din golful Cam Ranh, din sudul Vietnamului. Moscova a anunţat şi retragerea din Cuba.

Autoritățile ruse au afirmat la acea vreme că deciziile au fost luate din cauza necesităţii de a-şi concentra eforturile pentru a contracara în special ameninţarea teroristă.

Singurele baze ale Rusiei în străinătate sunt la Sevastopol, în Ucraina, unde este staționată flota rusă din Marea Neagră, și la Tartus, în Siria, aici fiind „un punct de realimentare şi asistenţă tehnică".

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite