Rusia declară „stare de urgență“ după ce la Habarovsk a fost detectată o scurgere de radiații cu potențial letal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un oraș din estul Rusiei a declarat astăzi stare de urgență după descoperirea unei misterioase surse de radiații. Potrivit informațiilor, niveluri ridicate de radiații au fost găsite în apropierea unui stâlp de electricitate aflat la doar 2,5 km de casele din Habarovsk, scrie The Sun.

radiatii FOTO Shutterstock

Nimeni nu a fost rănit sau expus la radiații și ”nu există nicio amenințare pentru sănătatea cetățenilor", a transmis agenția de presă rusă Tass, citând filiala locală a agenției de supraveghere a siguranței consumatorilor din Rusia.

Aceasta a declarat că nivelurile de radiații vor fi monitorizate în următoarele două zile și că sursa radiațiilor va fi investigată.

Autoritățile au izolat zona vineri - dar sursa scurgerii de radiații potențial letale nu este cunoscută și nu a fost făcută publică.

Andrei Kolcin, șeful apărării civile din oraș, a declarat: „A fost descoperită o sursă de niveluri crescute de radiații... zona a fost izolată.

S-a decis introducerea stării de urgență în Habarovsk pentru a efectua lucrările mai repede”.

Autoritățile au spus că sursa de radiații a fost „înlăturată și plasată într-un recipient de protecție” și dusă la o unitate de depozitare a deșeurilor radioactive.

Dar starea de urgență va rămâne în vigoare pentru cel puțin încă trei zile, deoarece agențiile de aplicare a legii monitorizează nivelurile radiațiilor și cercetează cauza.

Dar se pare că a fost nevoie de o săptămână pentru ca autoritățile din oraș să acționeze pe baza informațiilor despre o scurgere.

Se spune că un tânăr ar fi raportat autorităților orașului un nivel ridicat de radiații pe 28 martie.

Dar starea de urgență a fost declarată abia pe 5 aprilie – la puțin peste o săptămână mai târziu.

De asemenea, au apărut imagini care arată un bărbat purtând o mască de protecție nucleară și ținând în mână un cititor de radiații.

Cititorul s-a ridicat repede în timp ce a trecut peste ceea ce a fost descris drept o „haldă de gunoi”.

A sunat o alarmă la 0,45 microsieverts - unitatea care măsoară radiația - și cea mai mare citire vizibilă pe ecran a fost 5,99.

Dar bărbatul a fost auzit spunând că a existat o citire de 20 - suficient pentru a crește riscul de cancer, a deteriora ADN-ul, a deteriora fetușii și a amenința sănătatea copiilor.

O sursă de la agenția nucleară Radon a declarat: „Sursa de radiații a fost îndepărtată și plasată într-un container de protecție, transportată la o instalație de depozitare a deșeurilor radioactive.

Nu există nicio poluare a mediului și nicio amenințare pentru societate”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite