Forțele rusești încearcă să spargă apărările ucrainene înainte ca noroiul și noi ajutoare pentru Ucraina să le încurce planurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a crescut frecvența și amploarea asalturilor mecanizate probabil într-o încercare de a sparge apărările ucrainene înainte ca noroiul de primăvară să îngreuneze manevrele și înainte ca Kievul să primească ajutor militar suplimentar, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW)

Rusia lansează atacuri asupra centralelor electrice din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Rusia lansează atacuri asupra centralelor electrice din Ucraina FOTO PROFIMEDIA

Atacurile forțelor ruse din ultimele două săptămâni indică o creștere a numărului și amplorii asalturilor mecanizate în anumite sectoare ale frontului, simultan cu o mărire a ritmului operațiunilor ofensive, în care au fost intensificate loviturile cu rachete și drone asupra instalațiilor energetice ucrainene, scriu analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) în evaluarea lor din 3 aprilie.

Forțele ruse au lansat primul asalt mecanizat însemnat pe 20 martie în direcția Lîman, la est de satul Terni (Donețk); la 30 martie a lansat altul de mărimea unui batalion, cu cel puțin 36 de tancuri și 12 vehicule de infanterie, în apropiere de satul Tonenke (Donețk, vest de Avdiivka). Pe 3 aprilie o forță mecanizată de mărimea unui pluton a efectuat un nou atac în apropiere de Terni, și acesta respins.

Ucrainenii au reușit să le respingă pe toate. Asaltul din 30 martie a fost primul de o asemenea amploare din octombrie anul trecut, odată cu primele încercări ale rușilor de a cuceri Avdiivka. Forțele ruse au pierdut atunci, în doar două zile, circa 50 de zeci de tancuri și peste 100 de vehicule bilndate.

Intensificarea asalturilor mecanizate s-a produs simultan cu o escaladare a bombardamentelor care au început cu vizarea centralelor hidroelectrice pe 22 martie.

Este posibil ca rușii să încerce prin aceste atacuri să exercite presiuni suplimentare asupra Ucrainei pentru a o forța să-și desfășoare sistemele de apărare aeriană departe de front, iar ei să poată trimită cu mai multă siguranță avioane în sprijinul operațiunilor terestre.

Observatorul militar ucrainean Kostiantin Mașoveț a relatat că forțele rusești au început să transfere treptat cantități mici de material și personal pe linia frontului, ceea ce sugerează faptul că forțele rusești se pregătesc pentru operațiuni de asalt pe scară mai largă.

De altfel, secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, spunea, la 3 aprilie că, potrivit evaluărilor americane, Rusia și-a „refăcut aproape complet armata" în ultimele câteva luni, un indiciu că este posibil ca Rusia să dispună deja de suficiente efective și materiale pentru a intensifica în mod semnificativ operațiunile ofensive în curs sau a iniția eforturi ofensive în noi zone ale teatrului.

Noroiul și noi posibile arme ar putea încurca planurile rușilor

Există câteva potențiale explicații pentru creșterea bruscă a numărului de atacuri mecanizate, spun analiștii ISW, citați de Business Insider.

„Este posibil ca forțele rusești să intensifice asalturile mecanizate înainte ca noroiul devină mai gros în primăvară și să îngreuneze războiul de manevră mecanizat", au subliniat analiștii ISW. Noroiul poate fi un obstacol notabil pe câmpul de luptă primăvara și toamna. De pildă, ucrainenii l-au avut în vedere și s-au îngrijorat în privința lui la momentul când primea tancuri de fabricație occidentală pentru contraofensiva sa de vară de anul trecut.

Totodată, aceste asalturi mecanizate ar putea fi planificare de ruși pentru a profita la maximum de dificultățile actuale ale Ucrainei, au mai observat analiștii.

"Este posibil ca forțele rusești să intensifice, de asemenea, asalturile mecanizate pentru a profita de deficitele ucrainene înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale așteptate", a scris ISW.

Oficialii ucraineni, în frunte cu președintele Volodimir Zelenski, au subliniat nevoia disperată de muniție și provizii în ultimele luni.

Analiștii ISW notau în raportul lor privind respingerea asaltului mecanizat de la 30 martie - în care potrivit unui militar ucrainean, rușii au pierdut o treime din echipamente - că „este posibil ca forțele ucrainene să fi fost nevoite să cheltuiască o cantitate semnificativă de material pentru a se apăra împotriva asaltului rusesc”.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite