Retragerea soldaților ruși din Herson: Kremlinul insistă că nu și-a schimbat poziția asupra statutului orașului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a anunţat vineri că va continua să considere întreaga regiune Herson şi oraşul cu acelaşi nume, din sudul Ucrainei, drept parte a Rusiei, în pofida retragerii armatei ruse din această zonă pe care Moscova a anexat-o ilegal la sfârșitul lunii septembrie, transmite Agerpres.

Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE

Regiunea Herson „este parte a Federaţiei Ruse”, a susținut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu poate exista nicio schimbare”, a adăugat el, insistând că, în concepția Kremlinului, statutul acestei regiuni este „definit şi stabilit”.

Solicitat să comenteze pe tema retragerii soldaților ruși pe malul stâng al râului Nipru, Peskov a subliniat că decizia a fost luată de Ministerul rus al Apărării şi că „nu mai are nimic de adăugat”.

Întrebat dacă nu cumva Kremlinul regretă acum ceremonia triumfalistă pe care a organizat-o la Moscova, la 30 septembrie, pentru a anunța anexarea Hersonului şi a altor trei regiuni ucrainene, Peskov a răspuns laconic: „Nu”. El a susținut din nou că „operaţiunea militară specială”, așa cum interpretează Kremlinul agresiunea sa militară din Ucraina, va continua până la îndeplinirea obiectivelor.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a încheiat retragerea trupelor sale pe malul stâng al râului Nipru. Kievul rămâne prudent deocamdată în privința acestei retrageri.

Pe de altă parte, Dmitri Peskov a anunţat că Vladimir Putin nu intenţionează să participe și nici să se adreseze prin videoconferință la summitul G20, unde Rusia va fi reprezentată de ministrul de Externe Serghei Lavrov.

„Această decizie a fost luată personal de şeful statului, ea are legătură cu agenda sa şi cu nevoia de a se afla în Rusia”, a spus Peskov.

Potrivit AFP, absența lui Putin la summitul G20 este percepută ca un semn de izolare a liderului de la Kremlin în plină intervenţie militară în Ucraina.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite