Rusia susține că a încheiat retragerea trupelor sale pe malul stâng al râului Nipru

0
Publicat:

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri că a încheiat retragerea trupelor sale de pe malul vestic al fluviului Nipru din Herson, regiune din sudul Ucrainei, a relatat agenţia de presă rusă TASS, preluată de Reuters.

Soldați ruși în Herson FOTO EPA-EFE
Soldați ruși în Herson FOTO EPA-EFE

În buletinul său zilnic, citat de agenţiile de presă ruse, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că toate forţele şi echipamentele ruse au fost transferate pe malul stâng, sau estic, al fluviului Nipru.

„Transferul unităţilor militare ruse către malul stâng (estic) al fluviului Nipru s-a încheiat. Nici măcar un singur echipament militar sau vreo armă nu au fost lăsate pe malul drept (vestic). Toţi militarii ruşi au traversat pe malul stâng”, a anunţat ministerul, într-un comunicat.

Instituţia rusă a anunţat că retragerea s-a încheiat vineri dimineaţă, la 05.00 ora Moscovei (02.00 GMT).

Ministerul Apărării a mai menţionat că, în timpul retragerii, nu s-au înregistrat pierderi de personal sau de echipamente.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat miercuri trupelor ruse care ocupă provincia ucraineană Herson să se retragă de pe malul de vest al fluviului Nipru, ca urmare a atacurilor ucrainene din apropierea capitalei omonime a acestei provincii.

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul operaţiunii militare ruse împotriva Ucrainei, a precizat că oraşul Herson, situat pe malul de vest al Niprului, nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul de est al fluviului.

Retragerea - una dintre cele mai semnificative replieri ale Rusiei în nouă luni de război, scrie Reuters - s-a desfăşurat într-un ritm mult mai alert decât se aşteptau Ucraina şi SUA.

Un important general american declarase miercuri că, după estimările sale, Rusia are de transferat între 20.000 şi 30.000 de militari de pe un mal pe celălalt şi că retragerea ar putea dura „zile sau chiar săptămâni”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite