Represiunea din Rusia lui Putin va fi monitorizată în premieră de un raportor special ONU

0
Publicat:

Consiliul Drepturilor Omului (CDO) din cadrul ONU a înfiinţat vineri un post de raportor special pentru monitorizarea reprimării opoziţiei din Rusia, informează AFP.

Opozant rus arestat la Moscova FOTO Arhivă
Opozant rus arestat la Moscova FOTO Arhivă

Este prima dată când Moscova este vizată de un astfel de text referitor la drepturile omului, remarcă AFP, potrivit Agerpres.

Cele 47 de state membre ale Consiliului au adoptat cu 17 voturi pentru, 6 împotrivă - printre care şi cel al Chinei - şi 24 de abţineri o rezoluţie în acest sens propusă de o mare parte dintre statele membre UE.

CDO a deschis în mai o anchetă la nivel înalt privind ilegalităţile comise de militarii ruşi în Ucraina, însă recent au apărut presiuni pentru urmărirea în acelaşi timp şi a încălcărilor drepturilor omului în Rusia, notează AFP.

În iulie, Amnesty International şi alte opt mari ONG-uri pentru drepturile omului au adresat o scrisoare comună liderilor UE în care le-au cerujt să ia iniţiativa unei rezoluţii pentru crearea unui mandat de raportor pentru Rusia.

Semnatarii subliniau atunci că ruşii „se confruntă cu consecinţele represiunii masive din ţara lor” şi arătau că un raportor ar putea „culege, analiza şi prezenta în mod independent” informaţii despre situaţia drepturilor omului în Rusia.

Organizaţiile respective apreciau atunci că un raportor „s-ar putea exprima cu autoritate împotriva restrângerii tot mai mari a drepturilor omului în Rusia şi în numele celor care sunt victime ale intimidării, hărţuirii şi ameninţării cu represalii pentru activismul lor sau pentru activitatea în favoarea drepturilor omului”.

ONU a criticat sever în septembrie situaţia drepturilor omului în Rusia. Înaltul comisar interimar Nada Al-Nashif s-a referit în special la „intimidarea” celor care se opun războiului din Ucraina şi la diferite „forme de cenzură” aflate în vigoare în Rusia.

Moscova a replicat acuzând Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului că are o atitudine tot mai „părtinitoare”. Rusia s-a retras din CDO în urmă cu câteva luni, în timp ce Adunarea Generală a ONU votat pentru excluderea ei din Consiliu, ca urmare a invaziei din Ucraina. Având însă în continuare statut de observator, Rusia îşi poate prezenta punctul de vedere în CDO, transmite Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite