Replica Patriarhului Kirill, după ce a fost aspru criticat de Papa Francisc: „A ales un ton greşit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP (Arhivă)
FOTO AFP (Arhivă)

Biserica Ortodoxă Rusă a elaborat miercuri, 4 mai, o declaraţie în care îl critică pe Suveranul Pontif, spunând că Papa Francisc a alterat ultima conversaţie pe care a avut-o cu Patriarhul Kirill, informează The Guardian.

„Am vorbit cu Kirill timp de 40 de minute prin Zoom. Primele 20, cu un cartonaş în mână mi-a citit toate justificările războiului. L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic despre asta. Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus”, a declarat Papa Francisc, acuzându-l pe liderul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru că încurajează războiul în Ucraina declanşat de Vladimir Putin. 

Patriarhul Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, a mai adăugat Suveranul Pontif. 

RIA Novosti, considerată agenţia rusă de propagandă a Kremlinului, a răspândit miercuri un comunicat emis de Departamentul pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, în care Biserica Ortodoxă Rusă oferă o replică la afirmaţiile Papei. 

„Negocierile capului Bisericii Ortodoxe Ruse cu Papa şi cu şeful Bisericii Anglicane, arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, au avut loc online pe 16 martie. Aceştia au discutat despre problemele legate de ajutorarea refugiaţilor, despre dreptul fiecăruia de a-şi mărturisi credinţa şi limba maternă fără persecuţie politică şi despre rolul creştinilor în căutarea păcii în Ucraina”, a comunicat Patriarhia Moscovei. 

„Este regretabil că, la o lună şi jumătate de la conversaţia cu Patriarhul Kirill, Papa Francisc a ales un ton greşit pentru a transmite conţinutul acestei conversaţii. Este puţin probabil ca astfel de declaraţii să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, a continuat Patriarhia Moscovei, conform The Guardian.

De asemenea, agenţia RIA Novosti mai scrie că Biserica Ortodoxă Rusă a argumentat, în comunicatul său, că liderul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a transmis Papei Francisc că războiul a început din pricina unei lovituri de stat care a avut loc în anul 2014, în Ucraina, şi din cauza angajamentului încălcat de NATO de a nu se extinde spre estul Europei. 

Papa Francisc a afirmat într-un interviu acordat Corriere della Sera că este dispus să călătorească la Moscova pentru a discuta cu preşedintele Vladimir Putin, intenţie pe care a trimis-o către preşedintele rus printr-un înalt diplomat al Vaticanului. Suveranul Pontif nu a primit niciun răspuns. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite