Reacția vehementă a Moscovei în legătură cu reducerea personalului său diplomatic în Republica Moldova
0Ministerul de Externe de la Moscova a reacționat vehement față de decizia Republicii Moldova de a reduce numărul diplomaților ruși acreditați la Chișinău. Decizia survine în urma unui nou scandal implicând spionajul rusesc în Republica Moldova.
În stilu-i caracteristic, Rusia nu își recunoaște vina, se autovictimizează și lansează acuzații cu iz propgandistic. Mai concret, MAE rus acuză Republica Moldova de „distrugerea” relațiilor bilaterale și că servește interesele așa-numiților „sponsori occidentali”.
„Este un nou pas către distrugerea relațiilor bilaterale, din partea Chișinăului. În dorința de a sluji sponsorilor occidentali în ceea ce privește rusofobia, Chișinăul trece la adâncimi noi și tot mai activ preia experiența pre-baltico-ucraineană. Setul standard de măsuri, inclusiv insulte publice regulate la adresa țării noastre, interzicerea mass-mediei în limba rusă, atacul asupra statutului limbii ruse, este completat de noi forme de combatere a amenințării rusești inexistente, iar acum următoarele obstacole pentru diplomații ruși în a-și reînnoi sarcinile funcționale”, a reacționat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.
Rusia, nevoită să rămână cu zece „diplomați” la Chișinău
Republica Moldova a decis să limiteze numărul diplomaţilor ruși acreditaţi în teritoriul său, informându-l în acest sens pe ambasadorul Oleg Vasnețov, care a fost convocat miercuri la MAE de la Chișinău.
„La etapa actuală reprezentarea fiecărui stat, în baza principiului de paritate, urmează să constituie 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu. Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră”, a comunicat diplomația moldovenească.
Decizia, care trebuie pusă în aplicare până la 15 august, survine după apariția unor relatări în presa de peste Prut privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Autorii investigației jurnalistice publicate de Jurnal TV au numărat 28 de antene instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ruse din Chişinău, prezentându-le drept dispozitive ce pot colecta informaţii sensibile. Numărul antenelor instalate de ruși la Chișinău este aproape dublu decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene şi cartierul general al NATO.
„Timp de mai mulţi ani, chiar decenii, am asistat şi am fost ţinta unor tipuri de activităţi din partea Federaţiei Ruse şi politici destul de ostile. O parte erau realizate inclusiv prin intermediul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Chiar recent am văzut informaţii cu un număr excesiv de antene”, a declarat șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, înainte de începerea unei ședințe de guvern, miercuri.
Ambasada Rusiei la Chișinău, suspectată de spionaj
La rândul ei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că relatările despre spionajul rusesc nu sunt o noutate pentru structurile responsabile de la Chișinău, dar amănunte cu privire la schema de spionaj a Kremlinului vor fi oferite la momentul potrivit.
Ambasada Rusiei la Chișinău își desfășoară activitatea într-una dintre cele mai impunătoare clădiri din Chișinău, a cărei dimensiuni reprezintă un mister încă de la construcția sa, dat fiind faptul că Republica Moldova este prea mică pentru o astfel de misiune diplomatică, notează deschide.md.
În prezent, Rusia dispune oficial de 37 de diplomați acreditați la Chișinău și 34 de de angajați „tehnico-administrativi”. Pe lângă diplomații acreditați în Ambasada Federației Ruse, mai există alți opt „diplomați” ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo), cunoscut ca fiind o oficină de propagandă. Unele țări, inclusiv România, au închis aceste centre. De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă cinci „diplomați” ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse), despre ei existând foarte puține date, precizează deschide.md.