Putin trimite puşcăriaşi să lupte în Ucraina: cine supravieţuieşte şase luni nu se întoarce la închisoare. Ce spun rudele deţinuţilor care au plecat pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Cel puţin trei puşcăriaşi ruşi din penitenciarul IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, au murit în războiul împotriva Ucrainei. Aceştia au fost recrutaţi de mercenarii Wagner.

Informaţia a fost prezentată de portalul rus de investigaţii jurnalistice „Important Stories“.

Alţi doi puşcăriaşi ar fi fost răniţi şi se află într-un spital din Luganskul ocupat, dar nu sunt trecuţi în registre cu numele lor. 

Jurnaliştii de la „Important Stories“ au stat de vorbă cu rudele deţinuţilor. Oksana mătuşa deţinutului Maxim, care are două condamnări la activ, până la vârsta de 21 ani, ultima pentru furtul unei maşini. Femeia a aflat că nepotul ei a plecat din colonia închisorii IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, deşi mai avea doar un an până la ispăşirea pedepsei: „Nu am vorbit cu el o lună şi jumătate. M-a sunat pe 3 iulie, pe la orele 19.00-20.00, dar am ratat apelul. M-am gândit că mă va suna mai târziu, dar Maxim nu a sunat. Pe 12 iulie, mama lui m-a sunat şi m-a întrebat dacă Maxim m-a contactat. Am răspuns ca nu. Apoi, ea a spus că părea să fi plecat în Ucraina. Potrivit ei, Maxim a sunat pe 10 iulie din regiunea Rostov şi a răspuns la toate întrebările ei: «Mamă, nu pot vorbi»”.

Femeia spune că nepotul ei ar fi fost forţat cumva să plece, deoarece el i-a mărturisit că se simte bine în locul de detenţie şi îşi reluase studiile, deoarece voia să devină sudor. Oksana şi-a dat seama de ceea ce s-a întâmplat cu Maxim atunci când a văzut informaţii cu privire la racolarea deţinuţilor. Femeia susţine că nepotul ei nu era interesat să lupte în Ucraina: „ Când am sunat, i-am spus lui Maxim: «Nu îndrăzni să fii de acord. Ai o condamnare uşoară şi a mai rămas doar un an“. Mi-a răspuns că «militanţii sunt acelaşi gunoi, dar eu nu voi lucra pentru gunoi; Nu trebuie să lupt pentru interesele cuiva». 

Racolări ale deţinuţilor în opt penitenciare

„Important Stories“, împreună cu organizaţia de apărare a drepturilor omului „Rus Sitting“, a adunat informaţii despre acţiunea de racolare a deţinuţilor. Astfel, potrivit datele colectate, reprezentanţi ai administraţiei penitenciarelor şi de la organizaţia PMC Wagner s-au deplasat în opt penitenciare pentru racolarea deţinuţilor. 

Conform „Important Stories“, au fost racolaţi aproximativ 200 de deţinuţi. Voluntarii sunt supuşi unui test poligraf şi trebuie să răspundă mai multor întrebări. 

Ce a mărturisit un fost deţinut despre racolarea din penitenciare

Pavel, un fost deţinut care a fost eliberat de pe Fornosovo IK-3 din Sankt Petersburg la începutul lunii iulie, a povestit pentru publicaţia amintită cum s-a desfăşurat acţiunea de racolare: „Erau opt oameni. În primul rând, au chemat toţi comandanţii superiori la sediu, la administraţie. Li s-a spus acolo că oamenii sunt recrutaţi în PMC-uri, în grupul de asalt aeropurtat. Ei au spus că condamnaţii recrutaţi vor fi adăugaţi la soldaţii contractuali. Vor curăţa teritoriile. Au avertizat imediat că mulţi nu se vor întoarce. În primul rând, s-au uitat la cei care au servit anterior, care nu aveau nimic de pierdut - fără rude sau condamnaţi la o pedeapsă lungă. Apoi s-au uitat la cei care nu au slujit în armată, dar vor cu adevărat să participe. Ei au spus: nu vor fi duşi acolo [n.r.-la război] imediat, vor fi antrenament într-o tabără de antrenament.”

Ce sume primesc deţinuţii care pleacă pe front

Condiţiile oferite deţinuţilor voluntari sunt la fel: termenul este de şase luni, plata este de aproximativ 200.000 de ruble pe lună şi amnistie, iar cei care sunt răniţi grav primesc 300.000, iar rudele celor decedaţi vor beneficia de o despăgubire de 5 milioane de ruble.


Vă recomandăm să citiţi şi

Rusia nu renunţă la exerciţiile militare. Antrenamente de amploare în estul ţării

CNN: Putin a pus ochii pe faimoasele drone Bayraktar care i-au îngrozit pe ruşi. Liderul de la Kremlin vrea să deschidă o fabrică în Rusia

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite