Putin respinge ideile naționaliste și cere interzicerea partidelor regionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidat la preşedinţia Rusiei, Vladimir Putin pleadează într-un nou articol cu caracter electoral pentru cultivarea patriotismului, însă respinge ideile naţionaliste şi este de părere că înfiinţarea partidelor regionale ar trebui interzisă, pentru că acest lucru poate duce la destrămarea Federaţiei Ruse.

Liderul rus a promis că îşi va prezenta programul electoral pentru alegerile prezidenţiale din martie printr-o serie de articole în presa centrală rusă. După ce săptămâna trecută a îndemnat societatea la un "larg dialog", prin intermediul unui material publicat în Izvestia, Putin discută despre combaterea naţionalismului în articolul publicat astăzi în ziarul Nezavisimaia Gazeta, informează Agerpres.

Putin este de părere că prin intermediul sistemul educaţional, al mass-media şi al cinematografiei, se poate realiza promovara culturii ruse. "Internetul, cultura în masă, care formează conştiinţa civică conferă asemenea modele comportamentale şi norme", scrie acesta.

El îşi asigură electoral că nu doreşte să îngrădească libertatea de creaţie sau să impună cenzură, dar spune că statul are obligaţia de a forma şi de a promova o viziune care să consolideze naţiunea. "Nimeni nu are dreptul să pună specificităţile naţionale şi religioase deasupra legilor statului. Dar aceste legi trebuie să ţină cont de particularităţile naţionale şi religioase", afirmă Putin.

Astfel, el propune crearea unei structuri speciale în sistemul de conducere, care să fie responsabilă de problemele dezvoltării naţionale şi de cooperarea interetnică. "Nu trebuie să permitem un singur lucru - crearea partidelor regionale, inclusiv în republicile naţionale. Este calea directă spre separatism", consideră liderul rus. Putin spune că cei care vor încercva să se bazeze pe cercuri naţionale, separatiste, în cadrul alegerilor guvernatorilor regionali, trebuie excluşi imediat din procesul electoral.

Candidatul la preşedinţie consideră că Rusia nu este un stat etnic, în care toţi locuitorii sunt oarecum migranţi. "Sute de etnii trăiesc pe pământul lor alături de ruşi. Cuceririle unor întinse teritorii, atât de numeroase în istoria Rusiei, au constituit un proces comun al mai multor popoare", a adăugat acesta.

El este convins că încercările de a construi un stat "naţional" multietnic contravin istoriei militare ruseşti. "Aceasta este cea mai scurtă cale de distrugere a poporului şi a statalităţii ruse", mai spune Putin.

Liderul rus consideră că, dacă o societate multinaţională este atacată de "bacilul naţionalismului", aceasta îşi pierde rezistenţa. El avertizează că tentativele populiste a de instiga la ură faţă de oameni de altă cultură şi religie au consecinţe dramatice.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite