Parlamentarii ruşi cer ca Anatoli Karpov, campion mondial la şah, să fie judecat ca agent străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de parlamentari ai partidului de centru Rusia Unită îl acuză pe colegul lor Anatoli Karpov că a făcut lobby pentru un mare producător de ţigarete şi au cerut Ministerului Justiţiei să-l judece ca pe un agent străin.

Atacul îndreptat împotriva lui Karpov este considerat cel mai recent efect al luptei dure dintre companiile de tutun şi autorităţi, în contextul în care o nouă legislaţie anti-fumat este analizată în prezent în Duma, camera inferioară a parlamentului rus. 

Piaţa ţigaretelor din Rusia este estimată la 22 de miliarde de dolari, potrivit „The Moscow Times”, iar aceasta este depăşită ca valoare la nivel mondial numai de China.

Karpov este acuzat că organizaţia sa de caritate, Pace şi Armonie, este un partener al companiei de ţigarete Japan Tobacco International, un jucător de podium pe piaţa rusă. 

Acuzele parlamentarilor vin ca urmare a faptului că fostul campion mondial la şah a iniţiat o propunere pentru excluderea unui articol din noua legislaţie care, oficial, este menită pentru combaterea contrabandei cu ţigări. 

Legea va afecta 44 de milioane de cetăţeni, adică aproximativ o treime din populaţia rusă, grav afectată de fumat. Peste 400.000 de ruşi mor anual din cauza unor boli generate de fumat, potrivit celor mai recente date publicate de Kremlin. 

Legea ar urma să interzică fumatul în majoritatea spaţiilor publice şi ar introduce sancţiuni usturătoare pentru cei care nu o respectă. 

„Scopul scrisorii noastre comune este de a stabili dacă un fundaţia unui deputat este de fapt un agent străin”, a declarat Aliona Arşinova, vicepreşedinte al partidului Rusia Unită. 

Deputaţii ruşi se folosesc astfel de o nouă lege promulgată la sfârşitul anului trecut de preşedintele Vladimir Putin, care obligă toate organizaţiile ruseşti care primesc fonduri din străinătate şi sunt angajate în activităţi socio-politice să se înregistreze precum agenţi străini. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite