Putin respinge formula de pace propusă de Zelenski: liderul rus recurge la demoralizare pentru a-și impune ultimatumul

0
Publicat:

Vladimir Putin respinge formula de pace a lui Volodimir Zelenski discutată luni în marja Forumului Economic Mondial de la Davos și insistă ca lumea să recunoască teritoriile ucrainene anexate drept parte a Rusiei.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Vorbind în cadrul unei reuniuni difuzate la televiziunea rusă de stat despre posibile discuţii de pace între Kiev și Moscova, liderul de la Kremlin a respins „aşa-numitele formule de pace” propuse de Ucraina și discutate în Occident deoarece, potrivit lui, conțin „cerinţe prohibitive pentru procesul de negocieri”.

Putin, tot mai încrezător și tot mai agresiv

Refuzul lui Putin nu este surprinzător, în condițiile în care Zelenski cere returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina și crearea unui tribunal internațional pentru pedepsirea criminalilor ruși de război.

Deși a făcut în mod constant ultimatumuri prezentate ca negocieri în sine, totuși Putin acuză din nou Ucraina că refuză să discute cu el pe tema „încheierii” războiului.

„Ei bine, dacă nu vor (să negocieze, n. red.), atunci să nu o facă!”, a spus Putin.

Putin mai susține că Ucraina a aruncat la „gunoi” toate acordurile convenite la Istanbul în martie 2022, în primele zile ale invaziei.

Decizia conducerii Ucrainei de a renunța la negocieri a venit ca urmare a descoperirii masacrului comis de ruși la Bucea, în apropiere de Kiev, precum și în alte localități ocupate pentru scurt timp în primăvara anului 2022 de către forțele invadatoare. Ulterior, după ce Kremlinul a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene pe care Rusia nu le ocupă în totalitate, Zelenski a decis să nu negocieze cu Rusia atâta timp cât va fi condusă de Vladimir Putin.

În pofida declarațiilor firave făcute despre pace, Putin tratează cu dispreț discuțiile în acest sens. Negocierile sunt o „încercare de a ne motiva să renunţăm la câştigurile pe care le-am realizat în ultimul an şi jumătate. Dar asta este imposibil”, a declarat el, pretizând că și „toată lumea” ar înțelege acest lucru.

El a mai susținut, în stilul său propagandistic obișnuit, că statul ucrainean va suferi o „lovitură ireparabilă” în cazul continuării conflictului. În plus, a susținut din nou că „inițiativa” de pe câmpul de luptă se află „în întregime în mâinile forțelor armate ruse”.

Elveția va găzdui un summit de pace în Ucraina

Putin a făcut aceste comentarii la o zi după ce Elveţia a acceptat să găzduiască un summit global pentru pace în Ucraina la cererea lui Volodimir Zelenski.

Peste 80 de ţări s-au reunit duminică în Elveţia pentru a găsi un teren comun cu privire la formula de pace propusă de Zelenski. Rusia, ca parte agresoare, nu a fost invitată la această reuniune.

Formula de pace prezentată de Zelenski prevede, printre altele, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, încetarea ostilităţilor şi retragerea trupelor ruse, notează Reuters.

Declaraţiile lui Putin cu privire la cursul războiului au devenit din ce în ce mai încrezătoare şi mai agresive în ultimele luni, odată cu stagnarea Ucrainei în a obţine câştiguri substanţiale împotriva forţelor ruse care şi-au construit fortificaţii puternice și au minat câmpul de luptă.

În prezent, armata rusă 17,5% din teritoriul Ucrainei. Kremlinul insistă ca orice negociere de pace să ţină cont de „noile realităţi” create de forţele sale pe teren.

În pofida dificultăților inerente războiului, conducerea de la Kiev este convinsă că Rusia poate fi învinsă pe câmpul de luptă. De altfel, ucrainenii refuză să cedeze teritorii invadatorilor ruși și avertizează că orice încercare de recunoaștere a „noilor realități” pretinse de Kremlin ar putea duce la o pauză în conflict pe care Putin ar folosi-o pentru a-și reface și reînarma forțele în scopul continuării conflictului atât în Ucraina, cât și dincolo, împotriva NATO, alianță de apărare pe care vrea să o distrugă cu orice preț pentru a impune o lume dominată de legea celui mai puternic.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite