Zelenski avertizează în privința înghețării războiului: „Putin este un prădător care nu se mulțumește cu produse congelate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volodimir Zelenski a avertizat marţi la Forumul Economic Mondial de la Davos că liderul autoritar rus Vladimir Putin este un „prădător” care nu ar fi mulţumit cu un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în bună măsură blocată de mai multe luni, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Volodimir Zelenski la Forumul de la Davos FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski la Forumul de la Davos FOTO EPA-EFE

„După 2014, s-au făcut încercări de îngheţare a războiului din Donbas (regiune din estul Ucrainei afectată în primăvara anului 2014 de o rebeliune a separatiștilor proruși susținuți de regimul de la Moscova, n. red.). Au existat garanţi extrem de influenţi, cancelarul german (de la acea vreme Angela Merkel, n. red.), preşedintele francez (de la acea vreme Francois Hollande, n. red.). Dar Putin este un prădător care nu se mulţumeşte cu produse congelate”, a declarat Zelenski într-un discurs susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Președintele ucrainean a atras atenția că liderul de la Kremlin „încearcă să normalizeze deportările în masă, distrugerea oraşelor şi a satelor şi sentimentul terifiant că războiul nu se va termina poate niciodată”.

„De fapt, Putin întruchipează războiul” și „nu se va schimba”, a subliniat Zelenski.

Făcând apel din nou la Occident să livreze mai multe arme armatei ucrainene, Zelenski a dat asigurări că „direcţiile posibile şi chiar calendarul unei noi agresiuni ruseşti dincolo de Ucraina devin din ce în ce mai evidente”.

Șeful statului ucrainean le-a solicitat aliaţilor occidentali în special avioane de luptă pentru ca forțele armate ale Kievului să obţină „superioritatea aeriană”.

„Partenerii noştri ne cunosc nevoile”, a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că Ucraina a dovedit că „poate lovi avioane militare ruseşti pe care nimeni nu le-a doborât până acum”.

Luni, Kievul a revendicat doborârea a două avioane de comandă ruseşti deasupra Mării Azov, o lovitură majoră pentru Rusia într-o zonă pe care ar trebui să o controleze.

Zelenski a cerut totodată impunerea de sancţiuni împotriva industriei nucleare din Rusia şi transferul către Ucraina a activelor ruseşti îngheţate în Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite