UPDATE Putin reintroduce un titlu instituit de Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În contextul războiului din Ucraina, actualul lider de la Kremlin a reintrodus titlul de „Mamă Eroină”, instituit pentru prima dată de fostul dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin spre finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aflat în vigoare de luni, decretul cu privire la „Mama Eroină” prevede recompensarea femeilor care au născut şi crescut cel puţin zece copii.

„Stabilirea titlului de Mamă Eroină care va fi acordat unei femei care este cetăţean rus şi care a dat naştere şi a crescut zece sau mai mulţi copii care sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, se arată în actul semnat de liderul de la Kremlin.

Potrivit decretului, mamele eroine vor fi recompensate cu un milion de ruble ruseşti (circa 16.000 de euro), un certificat şi o medalie realizată din aur şi diamante.

Demersul privind reintroducerea titlului de „Mamă Eroină” a început în iulie, când Putin a dat ordin pentru pregătirea unui proiect de lege în acest sens.

Titlul de „Mamă Eroină” este o invenţie a lui Stalin, fiind introdus în 1944 pentru a stimula natalitatea în Uniunea Sovietică după pierderile mari înregistrate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ultima atribuire a acestui titlu a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de destrămarea Uniunii Sovietice.

Astfel, titlul de „Mamă Eroină” revine după 31 de ani, tot din raţiuni de creştere rapidă a populaţiei. Putin s-a declarat în repetate rânduri îngrijorat de declinul demografic al Rusiei, unde rata actuală a natalităţii este mai mică chiar decât la mijlocul deceniului 1990-2000.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite