Putin mută arme nucleare în Belarus. Decizia, luată după anunțul Londrei privind munițiile cu uraniu sărăcit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a ajuns la un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul său, a anunțat sâmbătă președintele Vladimir Putin, care a menționat că nu va încălca acordurile de neproliferare.

Arme nucleare mai aproape de NATO FOTO Shutterstock
Arme nucleare mai aproape de NATO FOTO Shutterstock

O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, notând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni. Potrivit lui Putin, decizia a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei, aşa cum a evocat recent o responsabilă britanică. „Rusia are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată“, a mai declarat liderul de la Kremlin.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de mult timp problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, a declarat Putin la televiziunea de stat, porivit Reuters.

Nu este nimic neobișnuit: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani. De mult timp și-au desfășurat armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor aliate. Am convenit cu Lukașenko că vom face același lucru - fără să încălcăm obligațiile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare", a spus președintele rus.

Rusia va finaliza până la 1 iulie construcţia unui siloz pentru arme nucleare tactice în Belarus, a indicat liderul de la Kremlin. El a precizat că Rusia nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului. 

Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a menţionat Putin.

Putin a avertizat că Rusia ar putea recurge la rândul său la acest tip de obuze dacă Ucraina va primi astfel de muniţii.

'Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată', a mai declarat preşedintele rus

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite