Rusia amenință că Belarus ar putea intra în război cu Ucraina: în ce condiții

0
Publicat:

Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina, în cazul în care Kievul s-ar decide „să invadeze'' una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk, citat de Reuters.

Belarus ar putea intra în conflictul din Ucraina FOTO Profimedia
Belarus ar putea intra în conflictul din Ucraina FOTO Profimedia

Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune.

Cele două ţări au convenit să îşi intensifice cooperarea militară, provocând temeri că Moscova ar putea să se folosească de aliatul său apropiat pentru a lansa o nouă ofensivă împotriva Ucrainei dinspre nord, conform Agerpres.

Într-un interviu acordat mass-media oficiale, Aleksei Polişciuk a afirmat că exerciţiile comune ale Rusiei cu Belarus sunt menite să prevină o escaladare, dar a avertizat că Belarus ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul unei „invazii“ pe teritoriul belarus sau al Rusiei din partea forţelor ucrainene.

Din punct de vedere juridic, utilizarea forţei militare de către regimul de la Kiev sau invadarea teritoriului Belarusului sau al Rusiei de către forţele armate ale Ucrainei sunt motive suficiente pentru un răspuns colectiv“ din partea Moscovei şi al Minskului, a declarat Polişciuk pentru agenţia de presă rusă de stat TASS. Diplomatul rus a remarcat totuşi că este la latitudinea liderilor celor două ţări dacă vor lua această decizie sau nu.

Grup de mercenari similar societăţii ruse Wagner

Aleksei Polişciuk este directorul Departamentului II pentru statele CSI (Comunitatea Statelor Independente) în Ministerul rus de Externe, conform media ruse. La 11 ianuarie, acesta  a declarat pentru emisia în limba rusă a Deutsche Welle că în Belarus în prezent se formează un grup de mercenari similar societăţii ruse Wagner a lui Evgheni Prigojin.

Compania de securitate privată 'GardService', căreia Aleksandr Lukaşenko i-a permis să deţină arme de foc, se pregăteşte să participe la acţiunile militare din ţara vecină, a spus el într-o declaraţie citată de numeroase media ucrainene.

Avertismentul preşedintelui Volodimir Zelenski 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că ţara sa trebuie „să fie pregătită“ la graniţa cu Belarus.

Înţelegem că, în afară de declaraţii puternice, nu vedem nimic puternic acolo, dar cu toate acestea trebuie să fim pregătiţi atât la graniţă, cât şi în regiuni', a spus el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite