Putin anunță mobilizarea parțială. Rușii caută să plece din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a anunțat o mobilizare partială în țară, într-un mesaj video înregistrat din 20 septembrie.

O refugiată din Mariupol își bea cafeaua în timp ce Putin susține un discurs la TV | FOTO EPA EFE
O refugiată din Mariupol își bea cafeaua în timp ce Putin susține un discurs la TV | FOTO EPA EFE

El a susținut că „Vestul vrea să distrugă țara”, iar scopul Rusiei este de a elibera de neonaziști Donbasul și teritoriile Herson, Zaporojie. „Politica intimidării împotriva rușilor devine tot mai mare”, a mai spus liderul de la Kremlin.

În modul obișnuit de a întoarce realitatea, liderul de la Kremlin a vorbit despre șantajul Occidentului cu arme nucleare la adresa Rusiei.

„Mereu auzim amenințări la adresa poporului nostru. Vorbim acum de un șantaj nuclear cu Zaporojie. Nu putem permitem astfel de tratamente. Le amintim că avem arme de distrugere. Vom folosi toate mijlocele pentru a ne apăra. Rusia trebuie să-și apere suveranitatea cu toate mijlocele pe care le avem.“

Putin a vorbit despre referendumurile pe care le organizează separatiștii ruși din Donețk și Lugansk. Discursul liderului de la Kremlin pare să fie, în același timp, și un exercițiu de imagine, într-un moment în care pierde teren pe scena internațională. Cu atât mai mult cu cât astăzi, la Adunarea Generală a ONU, de la New York, Joe Biden, președintele Statelor Unite, ar urma să prezintă probe conform cărora Rusia a încălcat Carta Națiunilor Unite.

Decretul a fost deja semnat, mobilizarea parțială începe astăzi. Toți cetățenii care vor fi mobilizați vor avea statut de forță armată deplină. Doar cei care sunt în rezervă vor fi înrolați. Ei vor fi antrenați suplimentar, având în vedere că e o operațiune specială. NATO a discutat să se folosească de armele nucleare împotriva Rusiei. Avem și noi arme. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra. Occidentul a șantajat Rusia, dar Rusia are multe arme cu care să răspundă. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apăra poporul. Ministerul apărării a fost instruit de către mine să definească statul legal al acestor unități și al republicilor Lugansk și Donețk.

Trebuie să acordăm atenție specială pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie și muniție. Kievul a recurs la grupuri de mercenari străini, iar armata lor a fost instruită de NATO. Regimul opresiv s-a intensificat în toată Ucraina. După 2014, politica terorii împotriva rușilor devine tot mai mare și mai teribilă. Acești oameni rămân pe teritoriile eliberate de neonazi;ti, e vorba despre Herson, Lugansk, Zaporojie, unde ați văzut barbarismul neonaziștilor în regiunile capturate de ei. Mercenarii torturează cetățenii pașnici din Donețk, din Zaporojie, din Herson. Sunt peste 500.000 de oameni care trăiesc acolo, mulți au devenit refugiați, au fost bombardați constant de neonaziști care au atacat spitale, școli. Avem tot dreptul să ne opunem măcelăririi oamenilor și trebuie să le dăm o șansă. Administrațiile din Zaporojie, Herson au cerut să facă alipirea la Rusia, vom face tot ce putem să ne asigurăm de condițiile pașnice de organizare a acestor referendumuri“, a spus Vladimir Putin.

Ministrul rus al Apărării spune că vor fi chemați 300.000 de rezerviști

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a confirmat, într-o intervenție întregistrată, că mobilizarea parțială îi va implica pe cei care au experiență militară. Aproximativ 300.000 de astfel de persoane vor fi chemate sub arme.

Rușii caută să fugă din țară

Potrivit datelor Googke Trends, căutarea pentru a fugi din țară a devenit foarte populară în Rusia după 20 septembrie după ce presa rusă a informat că președintele rus Vladimir Putin intenționează să decreteze mobilizarea generală.

Căutările au explodat pe Google Rusia pentru expresii precum „mobilizare”, „cum poți pleca din Rusia”, „cum poți pleca din Rusia 2022”, „adresarea lui Putin”, „cum poți scăpa de armată”.

Parlamentul Rusiei a adoptat, marți, o lege ce înăsprește pedepsele pentru o serie de infracțiuni, precum dezertarea, deteriorarea proprietăților militare și nesubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă, transmite REUTERS.

Legea, care a fost adoptată marți de camera inferioară a parlamentului, Duma, survine pe fondul dezbaterilor din Rusia cu privire la o posibilă mobilizare generală – un demers ce ar putea duce la escaladarea semnificativă a conflictului din Ucraina.

Noua lege introduce pentru prima dată în codul penal noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „perioadă de război”, notează Interfax.

Modificările aduse Codului penal al Federației Ruse introduc o serie de articole noi, în special „predarea voluntară”. Cei care se predau riscă între trei și zece ani de închisoare, asta dacă nu există și indicii de înaltă trădare.

Potrivit proiectului, plecarea neautorizată dintr-o unitate militară în perioade de mobilizare și de lege marțială va fi pedepsită mai aspru: pentru o absență de la două la 10 zile – o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, și nu de până la un an, cum era înainte; absența de la 10 zile la o lună – până la șapte ani de închisoare; părăsirea unității pentru o perioadă mai mare de o lună – de la 5 la 10 ani într-o colonie penitenciară.

Discursul lui Putin a fost amânat de marți seară

În presa rusă s-a speculat că preşedintele se va adresa ruşilor marţi seară, dar acest lucru nu s-a întâmplat şi nu a fost oferit niciun motiv.

Discursul vine după ce liderii separatişti din patru regiuni ocupate de Rusia în estul Ucrainei au anunţat că intenţionează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în cursul acestei săptămâni.

Se aşteaptă ca Putin să apere această mişcare, care ar deschide calea pentru anexarea oficială a unor porţiuni de teritoriu după aproape şapte luni de război.

Analiştii citaţi de The Guardian au sugerat că discursul ar putea servi şi pentru a anunţa o mobilizare parţială în Rusia.

Un fost șef al CIA: Este prea târziu pentru o mobilizare generală

Generalul în rezervă David Petraeus, fost comandant militar american în războiul din Irak, comandant șef în Afganistan și fost director al CIA, a declarat într-un interviu pentru CNN că Ucraina va triumfa, cel mai probabil, în războiul declanșat de Rusia și că „este prea târziu pentru o mobilizare completă. Și dincolo de asta, și-au epuizat baza de antrenament. Nu au vehicule de schimb. Sancțiunile impuse exportului de microcipuri le-au zdrobit baza industrială și așa mai departe. Deci e prea târziu“, a declarat într-un interviu pentru CNN că Ucraina va triumfa, cel mai probabil, în războiul declanșat de Rusia

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite