Purtătorul de cuvânt al Kremlinului neagă că Rusia ar sista livrările de gaz către Finlanda: „O altă farsă de presă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, neagă informaţiile potrivit cărora Rusia s-ar gândi să oprească livrările de gaze către Finlanda, ca urmare a anunţului că această ţară va cere să se alăture Alianţei Atlanticului de Nord, şi afirmă că informaţiile din presa finlandeză potrivit cărora acest lucru s-ar întâmpla vineri sunt o „farsă de presă”, informează CNN.

„Gazprom furnizează gaze către diverşi consumatori din Europa, inclusiv ţări membre NATO”, a comunicat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Cel mai probabil, aceste relatări sunt doar o altă farsă de presă”, a adăugat el, conform CNN. De asemenea, Peskov a mai afirmat că deşi nu deţine  informaţii despre amănuntele financiare ale Gazprom, „există un decret prezidenţial privind un nou regim de plată pentru livrările de gaze”. 

Gazprom a sistat complet furnizările către compania poloneză de gaze PGNiG şi Bulgargaz din Bulgaria, la sfârşitul lunii aprilie, după ce acestea nu au executat solicitarea Moscovei de a plăti pentru gaz în ruble, şi nu în euro sau dolari. 

Ziarul finlandez „Iltalheti” a comunicat joi, pe surse, că politicienii finlandezi-cheie au fost atenţionaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri livrarea gazului către Finlanda. 

Guvernul finlandez se gândeşte să publice duminică o a doua „carte albă” în care va propune aderarea ţării la NATO, a afirmat joi Pekka Haavisto, ministrul finlandez de externe. Propunerea ar urma să fie supusă votului parlamentar, cu o şedinţă plenară planificată pentru luni dimineaţa. 

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că posibila aderare a Finlandei la NATO reprezintă „o schimbare radicală” în politica externă a ţării şi a înştiinţat în legătură cu unele contramăsuri.„ Rusia va fi forţată să ia măsuri de răspuns, atât de natură tehnico-militară, cât şi de altă natură, pentru a opri ameninţările la adresa securităţii sale naţionale care apar în această privinţă”, a afirmat Ministerul de Externe al Rusiei. 

Cea mai mare parte a gazului folosit în Finlanda vine din Rusia, însă gazul reprezintă aproximativ 5% din consumul energetic anual al ţării. 

Chiar şi aşa, pierderea celei mai mari părţi a resurselor de gaz ar însemna ca giganţi precum Neste şi Metsa, dar şi alte companii din domeniile forestier, alimentar, chimic, vor avea nevoie de surse alternative de energie sau vor trebui să-şi adapteze producţia. 

Guvernul finlandez a anunţat pe 5 mai că este pregătit pentru eventualitatea în care vecinul său estic decide să sisteze livrarea de gaz la sfârşitul lunii mai, drept răspuns la refuzul Finlandei de a plăti în ruble pentru gaz. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite