Finlanda şi Suedia urmează să discute cu Turcia pe tema aderării lor la NATO

0
0
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Suedia şi Finlanda intenţionează să discute sâmbătă, la Berlin, cu Turcia pe tema aderării lor la NATO. Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat împotriva aderării celor două ţări scandinave la Alianţa Nord-Atlantică.

Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, „va avea ocazia să discute” cu omologul ei turc la o reuniune informală a miniştrilor de Externe din statele membre NATO.

„Sper că vom avea mereu mesaje pozitive din partea tuturor celor 30 de ţări membre NATO. Mulţi dintre cei 30 de aliaţi au exprimat public o susţinere puternică pentru Suedia şi Finlanda”, a afirmat Linde într-un comunicat al diplomaţiei suedeze.

„Guvernul turc nu ne-a adresat acest tip de mesaj direct”, a subliniat şefa diplomaţiei suedeze.

Într-o conferinţă de presă, la Helsinki, şeful diplomaţiei finlandeze, Pekka Haavisto, şi-a anunţat intenţia „de a continua discuţia” cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu.

El a îndemnat la răbdare şi a făcut apel la o abordare pas cu pas în privinţa împotrivirii Turciei.

Unanimitatea este necesară pentru aderarea unui noi membru la NATO, ceea ce pune Turcia în poziţia de a putea bloca candidaturile celor două ţări scandinave, aşteptate în zilele următoare, notează AFP.

Anterior, Recep Tayyip Erdogan a apreciat că aderarea Suediei şi Finlandei ar fi o „greşeală”, precum, în opinia sa, în cazul Greciei.

Declaraţia lui Erdogan a surprins, în condiţiile în care liderul de la Ankara îi dăduse asigurări omologului său finlandez Sauli Niinisto precum că susţine obiectivele ţării sale în privinţa NATO.

Însă preşedintele turc tinde să se arate nemulţumit de faptul că cele două ţări ar oferi adăpost unor persoane pe care le consideră drept „teroriste”.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri