Pierderile uluitoare ale Rusiei în cele 200 de zile de război în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentagonul estimează victimele Rusiei între 70-80.000 de militari uciși, răniți și prizonieri, în războiul din Ucraina, conform unui articol publicat de Newsweek.

Echipament militar abandonat de Rusia în Harkov FOTO AFP
Echipament militar abandonat de Rusia în Harkov FOTO AFP

La două sute de zile după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, războiul se desfășoară în moduri pe care nu mulți experți le-ar fi prezis în februarie – și cu siguranță nu așa cum și-a dorit președintele rus Vladimir Putin .

Informațiile occidentale estimează că Rusia a suferit pierderi uriașe în Ucraina , atât în ceea ce privește echipamentul militar, cât și trupele.

Kievul susține că aceste cifre sunt chiar mai mari decât cele împărtășite de observatorii occidentali, în timp ce Moscova a fost până acum foarte rezervată cu privire la numărul de pierderi reale suferite în Ucraina.

Newsweek a contactat Ministerul Apărării al Rusiei pentru comentarii.

Iată o detaliere a tot ceea ce știm până acum despre pierderile militare suferite de trupele Moscovei în Ucraina.

Generali căzuți

Cel puțin zece generali ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul conflictului din țara est-europeană.

Printre generalii uciși, se numără Magomed Tushaev, un lider al forțelor speciale cecene care a comandat Brigada 141 a Gărzii Naționale Motorizate și a fost ucis pe 26 februarie lângă Hostomel, potrivit autorităților ucrainene.

Pe 28 februarie, generalul-maior Andrei Suhovetsky, general comandant al Diviziei 7 Gărzi Aeropurtate din Rusia și comandant adjunct al Armatei 41 Combinate de Armate, ar fi fost ucis de focul unui lunetist, potrivit Kievului. Moartea sa a fost confirmată de un ofițer de informații rus în retragere pe Twitter.

Generalul-maior Vitali Gerasimov a fost ucis în afara Harkivului pe 7 martie, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei. El era un general-maior cu grad de o stea al Forțelor Terestre Ruse și era șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Armatei 41 Combinate în momentul decesului său.

Generalul-maior Andrei Kolesnikov, un alt militar cu gradul de o stea la comanda Armatei 29 de arme combinate, a fost ucis la numai patru zile după moartea lui Gerasimov, pe 11 martie, potrivit armatei ucrainene.

Generalul-maior Oleg Mitiaev, comandantul Diviziei 150 de infanterie motorizată, a fost declarat mort de consilierul Ministerului de Interne ucrainean Anton Gerașcenko pe 16 martie.

Generalul locotenentAndrei Mordvichev a fost ucis la Chornobaivka, lângă aeroportul Herson, pe 19 martie, în timp ce pe 25 martie Ministerul Apărării al Ucrainei a raportat că un alt general locotenent, comandantul Armatei 49 Combinate, Yakov Rezantsev, a fost ucis într-o lovitură lângă Herson .

Pe 16 aprilie, presa rusă a raportat înmormântarea generalului-maior Vladimir Frolov, despre care se spune că a murit în Ucraina în timpul „ operațiunii militare speciale ”.

Pe 22 martie, generalul-maior în retragere Kanamat Botashev a fost ucis în regiunea Lugansk, potrivit serviciului rusesc al BBC. BBC a raportat că pilotul de rang înalt a zburat cu un avion de luptă Su-25 deasupra regiunii când aeronava lui a fost lovită de un sistem de rachete ucrainean Stinger de umăr.

Moartea generalului locotenent Roman Kutuzov în satul Mykolaivka, din regiunea Lugansk, a fost raportată de televiziunea de stat rusă pe 5 iunie. Anunțul că Kutuzov a fost promovat, se pare, la gradul de general-maior a fost făcut după moartea sa.

Rusia a confirmat doar patru morți printre generalii săi în peste șase luni de lupte.

The Moscow Times, un ziar independent în limba rusă cu sediul în Amsterdam, estimează că cel puțin 317 ofițeri ruși au fost uciși în Ucraina, dintre care o treime sunt maiori, locotenenți colonei și colonei.

Trupe ucise

La începutul lunii august, Pentagonul a estimat că până la 80.000 de soldați ruși au fost răniți sau uciși în Ucraina de la începutul războiului. Acesta este cel mai mare număr furnizat de experții americani până acum, deoarece, la sfârșitul lunii iulie, directorul CIA, William Burns, estimase conform serviciilor de informații americane „aproximativ 15.000 de morți și poate de trei ori mai mulți răniți”.

În martie, NATO estimase deja că același număr – 15.000 – de trupe rusești fuseseră deja uciși în Ucraina.

Numărul victimelor rușilor este probabil umflat în rapoartele Ucrainei, care în această săptămână a declarat că peste 50.000 de soldați moscoviți au fost uciși pe teritoriile lor începând cu 24 februarie.

Kremlinul, pe de altă parte, nu a oferit date cu privire la numărul efectiv de trupe ucise în timpul „operațiunii militare speciale” din țara vecină, deși a recunoscut că armata rusă a suferit pierderi.

Cel mai recent raport al Ministerului rus al Apărării privind numărul de militari uciși sau răniți în Ucraina este din martie, când ministerul a declarat că pierderile au reprezentat 1.351 de morți.

Presa rusă a susținut că au pierdut 5.000 de soldați

Tancuri și avioane lovite, distruse sau abandonate

Oryx, un site open source care urmărește pierderile de echipamente militare din întreaga lume, a adunat dovezi fotografice despre 5.887 de vehicule și piese de echipamente militare rusești care au fost distruse, avariate, abandonate sau capturate începând cu 24 februarie.

Mai exact, Oryx a constatat că Rusia a pierdut 1.029 de tancuri — dintre care 637 au fost distruse, 42 avariate, 51 abandonate și 299 capturate de trupele ucrainene. Forțele armate ale Ucrainei susțin că Rusia a pierdut deja 2.122 de tancuri, în timp ce Kremlinul nu a împărtășit niciun număr de pierderi legate de vehiculele sale.

Imaginile cu tancurile rusești distruse și avariate în Ucraina circulă pe rețelele de socializare și pe organizațiile de știri încă de la începutul războiului, deoarece presa a raportat că vehiculele rusești aveau un defect structural fundamental care le făcea vulnerabile la atacurile ucrainene.

S-a estimat că armata rusă a început războiul în Ucraina cu aproximativ 2.700 de tancuri, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS) cu sediul la Londra și think tank-ul politic RAND din Santa Monica.

Au existat dovezi fotografice ale pierderii a 527 de vehicule de luptă blindate rusești, dintre care 366 distruse, șapte avariate, 29 abandonate și 125 capturate.

Rusia a pierdut, de asemenea, 1.137 de vehicule de luptă de infanterie — dintre care 740 distruse, 25 avariate, 73 abandonate și 299 capturate — și 151 de transportoare blindate — dintre care 79 distruse, două avariate, nouă abandonate și șase capturate — conform Oryx.

Aproximativ 1.482 de camioane, vehicule și jeep-uri au fost de asemenea pierdute în Ucraina, precum și două trenuri logistice, care au fost toate distruse, și 124 de vehicule aeriene fără pilot, dintre care 63 au fost distruse și 61 capturate.

Cel puțin opt nave rusești au fost distruse în Ucraina din 24 februarie și trei au fost avariate, potrivit Oryx, inclusiv nav amiral a Flotei Negre a Rusiei, Moskva .

Forțele armate ale Ucrainei susțin că Rusia a pierdut 15 nave și bărci de război.

Potrivit Oryx, Rusia a pierdut, de asemenea, 53 de avioane, dintre care 51 au fost distruse, și 49 de elicoptere, dintre care 48 distruse. Ucraina susține că trupele Moscovei au pierdut peste 210 elicoptere.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite