Patru instituţii de presă, vizate de noi restricţii în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Autorităţile din Rusia au restricţionat, vineri, accesul pe site-urile a patru organisme media independente, între care ediţia locală a BBC, întărind în continuare controlul asupra informaţiei, la o săptămână de la începutul invaziei în Ucraina.

Potrivit autorităţii ruse de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, accesul la site-urile biroului rus al BBC şi radio-televiziunii internaţionale germane Deutsche Welle (DW), la site-ul independent Meduza şi Radio Svoboda, antena rusă a RFE/RL, a fost „limitat”.

Roskomnadzor indică faptul că aceste decizii au fost luate la cererea Parchetului din 24 februarie, adică în ziua declanşării invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, potrivit AFP. 

Vineri dimineaţă, paginile de deschidere ale BBC şi Deutsche Welle nu au funcţionat normal, unele articole despre războiul din Ucraina fiind inaccesibile, au constatat jurnaliştii de la AFP Moscova. 

Paginile principale ale Meduza şi Svoboda erau complet inaccesibile. 

În noaptea de joi spre vineri, GlobalCheck, serviciul care veghează asupra cenzurii pe internet, a constatat deja probleme la accesul pe aceste site-uri, precum şi la Facebook, care nu mai funcţionează corect de câteva zile în Rusia. 

Deutsche Welle, RFE-RL şi biroul BBC din Rusia sunt finanţate de Berlin, Washington şi Londra. 

În Rusia, jurnaliştii lor publică regulat anchete critice la adresa Kremlinului. Luna trecută, Deutsche Welle a fost interzis în Rusia şi reporterii obligaţi să-şi înceteze activitatea. Dar site-ul a continuat să funcţioneze. 

Rusia este descrisă în mod constant de ONG-uri ca una dintre cele mai restrictive ţări din lume în privinţa libertăţii presei, dar situaţia s-a agravat de la începutul invaziei în Ucraina de către Moscova. 

Autorităţile ruse au interzis în special mass-media să folosească alte informaţii decât cele oficiale despre acest subiect şi folosirea cuvintelor „război” şi „invazie”. 

Joi, după blocarea site-urilor de către autorităţi, emblematicul post de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) a anunţat că a fost închis şi postul de televiziune independent Dojd a transmis că îşi suspendă activitatea până la noi ordine. 

Puterea de la Moscova pregăteşte înăsprirea arsenalului său represiv: un proiect de lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru orice publicaţie de „fake news” despre armata rusă va fi analizat, vineri, de Duma de stat, camera principală a Parlamentului rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite