Oligarhii ruși încearcă să șteargă legăturile cu Kremlinul din biografiile lor de pe Wikipedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investigație iStories și Wikiganda a dezvăluit că aproape o sută de membri ai elitei ruse și-au modificat biografiile pe Wikipedia prin eliminarea referințelor la cetățenia, proprietățile și sancțiunile împotriva lor pentru a nu mai fi asociați cu regimul de Kremlin și așa-numita „operațiune militară specială” (SVO), relatează presa ucraineană.

Wikipedia FOTO SHUTTERSTOCK
Wikipedia FOTO SHUTTERSTOCK

Wikiganda este o organizație non-profit care monitorizează posibile manipulări ale informațiilor în enciclopedia online. 

Kremlinul a încercat să scape de Wikipedia prin amenzi și acuzații publice cum că enciclopedia publică știri false despre „SVO” și încercând să o înlocuiască cu versiuni rusești, precum „Knowledge.Wiki” și platforme „Ruviki”.

iStories oferă exemple despre redactările la care au recurs oligarhi și oficiali de vârf pentru a-și ascunde trecutul.

De pildă, informația că, în martie 2024, UE a ridicat sancțiunile împotriva lui Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, în schimbul demisiei acestuia din funcția de CEO, prin vânzarea părții sale din afacere și condamnarea publică războiul. Acum acesta locuiește în Israel și scrie pe site-ul său că este un antreprenor israelian în domeniul tehnologiei născut în Kazahstan.  Wikiganda a descoperit că de pe o adresă IP din Tel Aviv cineva a încercat să elimine de mai multe ori referințele la trecutul său de pe Wikipedia.

Un alt exemplu este pagina miliardarului Dmitri Pumpianski, proprietarul unei companii metalurgice, unde s-au făcut încercări de a elimina informații despre sancțiunile UE și SUA împotriva lui, precum și confiscarea iahtului său.

Din biografia lui Igor Altușkin, fondatorul unei companii de cupru, au fost șterse informațiile despre proprietățile sale din Marea Britanie, iar cea a miliardarului și deputat al Dumei de Stat Andrei Skoci a fost cenzurată pentru a elimina referirea la confiscarea avionului său privat de 90 de milioane de dolari, precum și presupusele sale legături cu grupul infracțional organizat Solnțevskaia.

Totodată, s-au făcut tentative de a elimina detalii personale neplăcute despre fiicele lui Putin, Maria Voronțova și Katerina Tihonova.

Pagina miliardarului rus Alexander Mamut a fost modificată pentru a minimiza legăturile sale cu Rusia, el fiind prezentat ca un antreprenor din Londra cu cetățenie israeliană.

Totodată, au fost identificate încercări de a elimina referința la o investigație a fundației anticorupție a opozantului defunct Alecsei Navalnîipentru asupra stilului de viață luxos al lui Nikolai Cioles, fiul purtătorului de cuvânt al  Kremlinului, Dmitri Peskov.

Articolul citează un expert pe Wikipedia care explică faptul că probabil unii dintre ei nici nu și-au dorit niciodată să apară în enciclopedie, și că acum doresc să preia controlul asupra informației. El spune că multe dintre sancțiunile impuse în cele din urmă de oficialii europeni au folosit Wikipedia ca punct de plecare pentru investigațiile lor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite