Un tribunal din Rusia a amendat Wikipedia pentru „dezinformări" despre armata rusă

0
Publicat:

Fundaţia Wikimedia a fost amendată de un tribunal din Rusia marţi, după ce autorităţile ruse au acuzat-o că nu a şters „dezinformări" despre armata rusă publicate pe site-ul enciclopediei online Wikipedia, informează Reuters, citată de Agerpres.

Cenzura Rusia. FOTO Shutterstock
Cenzura Rusia. FOTO Shutterstock

Amenda decisă de instanța rusă este de două milioane de ruble (27.000 de dolari).

În 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina, parlamentarii ruşi au adoptat legi noi care restricţionează ceea ce oamenii pot raporta despre conflict, amendând sau blocând site-urile care răspândesc informaţiile aflate în contradicţie cu naraţiunea oficială promovată de Kremlin.

Fundaţia Wikimedia, care deţine enciclopedia online Wikipedia, a fost deja amendată anul trecut întrucât nu a şters două articole despre războiul din Ucraina, inclusiv unul despre „evaluările invaziei Rusiei în Ucraina din 2022".

Platforma, acuzată că „răspândeşte dezinformări"  

Cea mai recentă amendă a fost impusă după ce autorităţile ruse au acuzat platforma Wikipedia că „răspândeşte dezinformări" în articole despre unităţile militare ruse, a raportat filiala Wikimedia Rusia.

Wikimedia a anunţat că ar putea să facă apel la această sentinţă, dar o decizie finală nu a fost încă adoptată.

„Până acum, în istoria instanţelor din Rusia, Wikipedia a avut o singură experienţă de succes atunci când a făcut apel la verdicte judiciare", a declarat Stanislav Kozlovskiy, directorul filialei ruse a acestei fundaţii.

În urmă cu un an, când Rusia a lansat invazia totală a Ucrainei și a început cel mai mare război terestru din Europa din 1945 încoace, a purtat o altă bătălie acasă - intensificându-și blocada informațională într-un efort de a controla inimile și mințile propriilor cetățeni.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, un blogger rus în vârstă de 26 de ani, din orșul Chita, Siberia, a fost amendat cu 30.000 de ruble (circa 447 de euro) pentru „discreditarea” armatei după ce a relatat un vis de-al său pe o rețea de socializare, care îl includea și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite