Oligarhii ruși continuă să evite sancțiunile occidentale. Proprietățile în Spania ale susținătorilor războiului lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O investigație jurnalistică coordonată de IStories și de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a dezvăluit detalii privind modalitățile în care apropiații președintelui rus Vladimir Putin s-au străduit să-și ascundă activele pe fondul valurilor de sancțiuni internaționale, relatează Europa Liberă Moldova.

Oligarhii ruși au găsit mijloace să-și ascundă activele FOTO SHUTTERSTOCK
Oligarhii ruși au găsit mijloace să-și ascundă activele FOTO SHUTTERSTOCK

Jurnaliștii au relatat pe 20 iunie că și-au bazat investigația pe mai bine de 50 de mii de e-mailuri și documente confidențiale trimise între 2013 și 2020 și scurse în presă.

De pildă, oligarhii frați Boris și Arkadi Rotenberg mută companiile în întreaga lume „ca pe niște piese de șah, deschizând noi conturi bancare exact când altele au fost închise, iar structurile de proprietate se transformă ca răspuns la noi sancțiuni sau la cercetările autorităților de reglementare”, scrie Europa Liberă Moldova.

Acești oligarhi sunt sancționați de Occident în încercarea de a-i pedepsi și, cu toate acestea, subminarea acestor sancțiuni ar fi imposibilă fără facilitatorii occidentali - avocați, bancheri, consultanți și alți profesioniști”, a declarat redactorul-șef al OCCRP, Miranda Patrucic.

Rusia a fost vizată de 11 runde de sancțiuni din partea UE, SUA și a altor parteneri de la declanșarea invaziei în Ucraina asupra a 241 de companii și afectând active de zeci de miliarde de dolari.

Proprietăți în Spania

Portalul Ukrainska Pravda a localizat și filmat vilele spaniole aparținând unor politicieni și artiști ruși care susțin efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Printre aceștia se numără Nikita Mihalkov, un regizor de film rus, care este un susținător vocal al președintelui rus Vladimir Putin și un cunoscut propagandist, care răspândește narațiunile Kremlinului. El a intrat sub incidența sancțiunilor occidentale în decembrie 2022, la 10 luni de la începerea războiului pe scară largă al Rusiei.

Potrivit registrului funciar spaniol, familia lui Mihalkov deține o vilă în municipalitatea San Roque din comunitatea autonomă Andaluzia. Vila este deținută în coproprietate cu soția lui, Tetiana, și copiii lor, Anna, Nadia și Artem.

În Alicante, pe malul Mării Mediterane, fiica lui Mihalkov deține trei apartamente, potrivit Ukrainska Pravda.

La o oră de mers cu mașina de Alicante, în Costa Blanca, Mihalkov ar avea proprietăți imobiliare în perimetrul hotelului de cinci stele și al clinicii de wellness SHA.

Ukrainska Pravda susține, de asemenea, că a localizat proprietățile deținute în Spania de părinții ginerelui ministrului rus de externe Serghei Lavrov, omul de afaceri Alexander Vinokurov.

Potrivit surselor Ukrainska Pravda, părinții lui Vinokurov dețin două apartamente în Catalonia. Fiica lui Lavrov, Ekaterina, ar fi fost văzută și ea acolo.

Vinokurov s-a aflat printre cei aproximativ 36 de oameni de afaceri care au participat la întâlnirea cu Putin din 24 februarie 2022, prima zi a invaziei la scară largă.

Vinokurov se află sub sancțiunile Uniunii Europene, dar nu și părinții și soția sa, care își pot vizita apartamentele spaniole oricând doresc.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite