Oamenii care au încurajat regimul lui Putin de-a lungul timpului și după invazia Ucrainei

0
Publicat:

Războiul declanșat în Ucraina este punctul culminant a două decenii de când Vladimir Putin se află la putere în Rusia. De-a lungul anilor Putin a fost ajutat să-și mențină regimul de șefi de stat, oligarhi și figuri puternice din anturajul său, relatează Insider.

Patrușev este cel care ar prelua atribuțiile lui Putin în caz de boală FOTO Arhivă
Patrușev este cel care ar prelua atribuțiile lui Putin în caz de boală FOTO Arhivă

Putin a escaladat prima dată conflictul legat de Ucraina în al treilea mandat al său, anexând forțat Crimeea - în pofida faptului că președinția sa a fost marcată de ucideri ale disidenților și de degradarea democrației în Rusia, ca și de amestecul în alegerile democratice ale altor țări, regimul său s-a menținut. Figuri influente din Rusia și de peste hotare au contribuit în mare măsură la asta, la fel ca și unii dintre liderii lumii.

Dmitri Medvedev

A lucrat îndeaproape cu Putin pentru a-i permite să modifice Constituția astfel încât să obțină un al treilea mandat prezidențial – el și Putin și-au schimbat locurile fiind mai întâi președinți și apoi premieri ai Rusiei. În prezent, Medvedev este adjunct al șefului Consiliului de Securitate.

După lansarea invaziei Rusiei în Ucraina, fostul președinte al Rusiei a susținut agresiv războiul inclusiv amenințând cu atacuri asupra unor ținte din Vest și exprimându-și dorința de a-i vedea „dispărând” pe inamicii Moscovei. El a reluat și întărit avertismentele voalate ale lui Putin privind utilizarea arsenalului nuclear și recent a descris războiul ca un conflict sacru cu Diavolul.

Serghei Șoigu

Un prieten vechi, ministrul rus al apărării și responsabil actual de război, și-a folosit relațiile la nivel înalt pentru a intra în rândurile elitei ruse. Deși lipsit cu totul de experiență militară, s-a ocupat de îndeplinirea aspirațiilor lui Putin susținând invazia Crimeei și ulterior intervenția în Siria.

După eșecurile militare actuale ale Rusiei în Ucraina au apărut zvonuri că Șoigu, extrem de loial lui Putin, ar urma să fie sacrificat drept țap ispășitor după ce relațiile dintre el și Putin s-ar fi deteriorat.

Nikolai Patrușev

Secretarul Consiliului de Securitate este un aliat vechi și unul dintre oamenii din anturajul său în care are o mare încredere. Unul dintre cei mai puternici așa-ziși siloviki, promotori ai forței brute, ar avea o mare influență asupra lui Putin, și chiar i-ar îndruma direct acțiunile, spun experții.

Se numără printre puținii oameni pe care Putin chiar îi ascultă, spune Tatiana Stanovaia, fondatoarea companiei de consultanță R.Politik.

Rolul său proeminent pe scena internațională ca promotor al războiului a dat naștere întrebărilor despre motivațiile sale reale, respectiv dacă nu ar urmări puterea pentru el însuși.

Unii experți în domeniul informațiilor îl văd ca posibil înlocuitor al lui Putin în cazul în care acesta ar fi în incapacitatea de a-și exercita funcția.

Oligarhii ruși

După ce a preluat puterea Putin a permis ca unii oligarhi favorabili regimului său să se îmbogățească cu condiția să stea departe de politică.

Roman Abramovici

Unul dintre oligarhii ruși cei mai cunoscuți în lume în calitate de proprietar al clubului de fotbal Chelsea, a intrat în atenția publică după ce a fost sancționat și bunurile sale au fost confiscate în urma invaziei ruse în Ucraina, iar apoi a fost delegat neoficial al negocierilor de pace timpurii între Rusia și Ucraina.

Conform declarațiilor unor oficiali europeni la acea vreme, Abramovici avea „acces privilegiat” și a păstrat legături strânse cu președintele rus de când Putin se află la putere.

Abramovici a negat că este un apropiat al lui Putin sau că s-ar fi bucurat de anumite concesii precum scutiri de taxe și alte privilegii pentru afacerile sale din partea Kremlinului.

Presa britanică a relatat că Abramovici i-ar fi înmânat personal lui Putin o notă scrisă din partea președintelui ucrainean cu condiții de pace pe care președintele rus le-a respins.

Ghenadi Timcenko

Al șaselea cel mai bogat om din Rusia, prieten cu Putin de la începutul anilor `90 - când Putin, o stea politică în ascensiune, la-a ajutat cu o licență de export – este cofondatorul companiei de tranzacționare de petrol Gunvor Group. Putin a fost acuzat că ar beneficia indirect de pe urma acestor tranzacții, ceea ce compania și Timcenko au negat. În orice caz oligarhul se află sub sancțiuni pentru legăturile sale cu Putin încă din 2014.

În prezent, oligarhul deține firma de investiții Volga Group, un acționar important al producătorului rus de gaz Novatek.

Liderul chinez Xi Jinping

China și Rusia se recunosc drept parteneri strategici și în februarie și-au promis relații „nelimitate”.

Potrivit unui raport al serviciilor de informații occidentale, când lumea era îngrijorată privind o invazie iminentă în Ucraina, oficialii chinezi i-ar fi cerut lui Putin să o amâne până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Deși nu este clar dacă cei doi lideri au discutat direct cu privire la subiect, o atare rugăminte e posibil să-l fi încurajat pe Putin să meargă înainte cu planul său, sunt de părere unii experți în relațiile dintre SUA și fosta URSS.

După invazie China a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale continuând să cumpere petrol și gaz rusesc și astfel întinzând un colac de salvare Kremlinului pentru a-și finanța războiul. De altfel China, care e cel mai mare importator de petrol din Rusia și-a crescut discret achizițiile de la începutul războiului.

În plus, Xi s-a abținut să condamne invazia deși în ultimele luni s-ar fi arătat preocupat de război în fața lui Putin. China s-a abținut și în cadrul votului ONU privind condamnarea anexării ilegale a teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.

Premierul Indiei Narendra Modi

India nu a întrerupt relațiile comerciale cu Rusia după declanșarea războiului continuând să cumpere energie și profitând de reduceri importante pentru a cumpăra mari cantități de petrol în primăvară. India s-a abținut să condamne invazia Ucrainei în timp ce țările și-au descris relația ca fiind un „parteneriat strategic special și privilegiat”.

Totuși, în ultimele luni, premierul indian Narendra Modi a avut o atitudine critică față de război de față cu Putin căruia i-a reproșat că războaiele nu sunt oportune în această epocă.

Cu toate acestea, teama de a pierde sprijinul Chinei și al Indiei este posibil să îl fi încurajat pe Putin să escaladeze războiul, în speranța de a-l încheia mai repede. Iar atunci când Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru a condamna anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene, India s-a abținut la rândul ei.

Alexandr Lukașenko

Belarus și președintele său autoritar, Alexander Lukașenko, a fost cel mai important aliat al lui Putin pe scena mondială. Țara, situată la nord de Ucraina, este singurul aliat al Rusiei în Europa.

Belarus are legături profunde cu Rusia, iar cele două țări au rămas apropiate chiar și după destrămarea Uniunii Sovietice. Cele două țări sunt legate printr-o serie de acorduri politice, economice și de apărare, între care Uniunea Economică Eurasiatică și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară a statelor post-sovietice pe care Putin a susținut-o ca pe o contrapondere a NATO.

Lukașenko, care a fost numit ultimul dictator al Europei, are o relație strânsă cu Putin, Belarusul sprijinind Rusia în efortul de război. Belarus a servit ca platformă de lansare a invaziei și Rusia a folosit teritoriul Belarusului pentru a lansa rachete balistice în Ucraina. De asemenea, spitalele din Belarus din apropierea graniței ucrainene au primit soldați ruși răniți.

Gerhard Schröder

Fostul cancelar german a susținut construirea primei conducte de transport direct al gazului din Rusia în Germania și după ce și-a terminat mandatul (2005) a devenit șeful Consiliului de administrație al Nord Stream.

De atunci, el a câștigat aproape un milion de dolari pe an de la companii energetice controlate de Kremlin, potrivit The New York Times. Schröder a fost unul dintre cei mai proeminenți susținători ai importului de energie rusească pentru a alimenta economia industrială a țării.

Schröder este în prezent investigat de social-democrații germani, partidul din care face parte din 1963, în legătură cu legăturile sale cu Rusia și Putin.

Elon Musk

La 3 octombrie, Musk a postat pe Twitter un sondaj privind un plan de pace între Ucraina și Rusia care includea organizarea de alegeri în patru teritorii ucrainene pe care Rusia pretindea că le-a anexat. Musk propunea ca Crimeea, pe care Rusia o ocupă ilegal din 2014, să fie recunoscută ca parte a Rusiei, Ucraina să rămână neutră și să fie garantată aprovizionarea cu apă a Crimeei.

Planul de pace al lui Musk suna atât de favorabil Rusiei, încât un analist de frunte în materie de Rusia, Fiona Hill, era gata să parieze că avea amprentele Kremlinului, deși Musk a negat că a vorbit cu Putin.

Mesaqjul lui Musk a stârnit critici dure din partea oficialilor ucraineni, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenskyi care a sugerat că miliardarul îl susține pe Putin. Dar Musk a continuat să intervină în legătură cu războiul, inclusiv într-un tweet în care a subliniat importanța Crimeei pentru securitatea națională a Rusiei, un alt punct asupra căruia insistă Kremlinul.

Donald Trump

Fostul președinte Donald Trump s-a lăudat adesea cu relația sa apropiată cu Putin și a minimalizat frecvent amenințarea la adresa securității naționale reprezentată de Rusia, ignorând avertismentele agențiilor de informații americane.

În 2014, după ce Putin a invadat Crimeea, Trump l-a lăudat pe președintele rus într-un discurs la Conferința de acțiune politică conservatoare unde a comentat că restul Ucrainei va cădea "destul de repede". Ulterior, el a afirmat că locuitorii din Crimeea ar prefera să fie alături de Rusia.

Când agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile din 2016 printr-o campanie de dezinformare și propagandă online menită să îl ajute pe Trump și să o afecteze pe Hillary Clinton, Trump s-a îndoit de ele, preferând să-l creadă pe Putin.

În 2019, prima punere sub acuzare a lui Trump a fost în legătură cu o acuzație potrivit căreia a condiționat ajutorul acordat Ucrainei, care se afla încă în conflict cu Rusia, în schimbul unor informații compromițătoare despre Biden, adversarul său politic.

Când Rusia a invadat în februarie, Trump a lăudat justificarea lui Putin pentru invazie ca fiind "genială" și "inteligentă". În octombrie, Trump a părut să plaseze vina pentru invazie pe conducerea SUA.

„De fapt, ei l-au tachinat, dacă va uitați cu atenție, țara noastră și așa-numita noastră conducere l-au tachinat pe Putin", a declarat Trump pentru rețeaua de dreapta Real America's Voice. „Aproape că îl forțează să intre în joc cu ceea ce spun ei. Retorica a fost atât de proastă".

Trump a promovat, de asemenea, un acord de pace între Ucraina și Rusia după ce Putin a amenințat cu folosirea armelor nucleare într-o intervenție pe care unii experți au descris-o ca fiind „periculoasă”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite