Putin pregătește terenul pentru naționalizarea averilor oligarhilor pentru finanțarea războiului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Rusia se pregătește terenul pentru a justifica naționalizarea resurselor oligarhilor în vederea finanțării războiului din Ucraina, susțin analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Oligarhul rus Roman Abramovici și-a pierdut jumătate din avere din cauza sancțiunilor/ FOTO: EFE/EPA
Oligarhul rus Roman Abramovici și-a pierdut jumătate din avere din cauza sancțiunilor/ FOTO: EFE/EPA

Experții amintesc în acest sens cuvintele șefului grupului de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin, la înmormântarea unuia dintre mercenarii companiei militare. El a declarat că Rusia trebuie să confiște proprietățile de lux ale rușilor bogați care nu susțin războiul din Ucraina, temându-se să-și piardă stilul de viață privilegiat.

Analiştii cred că Prigojin a ridicat acest subiect pentru a-şi promova obiectivele politice, în special legalizarea „Wagner”. „Bucătarul lui Putin“ poate folosi astfel de propuneri populiste pentru a-și spori autoritatea în societatea rusă sau pentru a influența punerea în aplicare a măsurilor dure de naționalizare, consideră ISW.

Institutul pentru Studierea Războiului a adăugat că președintele rus Vladimir Putin i-a „atacat” indirect pe oligarhii ruși. Potrivit acestuia, marea majoritate a oamenilor de afaceri ruși sunt „patrioți”, dar sunt și cei care nu-i împărtășesc sentimentele cu privire la războiul împotriva Ucrainei. Potrivit șefului de la Kremlin, rușii care au bani în străinătate și nu au nicio legătură cu Federația Rusă sunt „periculoși” pentru țară.

Oligarhii ruşi au pierdut 95 de miliarde de dolari în 2022, sub efectul sancţiunilor

Cei mai bogaţi oligarhi ruşi au pierdut aproape 95 de miliarde de dolari în acest an pe fondul sancţiunilor stricte impuse de statele occidentale din cauza războiului din Ucraina, pierzând 330 de milioane de dolari pe zi de când Kremlinul şi-a lansat invazia, iar Roman Abramovici, fostul proprietar al clubului britanic de fotbal Chelsea, este cel mai mare perdant, relatează „The Guardian” .

Averea lui Roman Abramovici a scăzut cu 57%, la 7,8 miliarde de dolari în acest an, potrivit clasamentului Bloomberg al miliardarilor. Abramovici a fost unul dintre primii oligarhi care au fost supuşi sancţiunilor britanice, după ce guvernul de la Londra l-a acuzat că are „legături clare” cu regimul lui Vladimir Putin şi că face parte din grupul de oameni de afaceri ruşi care au „mâinile pătate de sânge”.

Un alt oligarh rus, Ghennadi Timcenko, un investitor în energie, prieten apropiat al lui Putin, şi-a văzut averea redusă cu 48%, ajungând la 11,8 miliarde de dolari, în timp ce Suleiman Kerimov, un alt aliat al liderului de la Kremlin, a pierdut 41% din avere, coborând la 9 miliarde de dolari, potrivit Indexului Bloomberg.

Guvernul britanic a îngheţat active de peste 18 miliarde de lire sterline aparţinând oligarhilor şi altor cetăţeni ruşi. Sancţiunile au fost impuse pentru 1.271 de persoane, între care se numără Abramovici şi „Regele nichelului”, Vladimir Potanin, a doua cea mai bogată persoană din Rusia.

În total, cei 23 de ruşi bogaţi urmăriţi de lista actualizată zilnic de Bloomberg au pierdut aproximativ 95 de miliarde de dolari în 2022.

Cu toate acestea, pierderile lor pălesc în comparaţie cu cele suferite în acest an de miliardarii americani din domeniul tehnologiei. Averea lui Elon Musk a scăzut cu aproape 50%, ajungând la 138 de miliarde de dolari, după o scădere mare a valorii acţiunilor companiei sale de automobile electrice, Tesla. El şi-a pierdut statutul de cea mai bogată persoană din lume în decembrie în favoarea francezului Bernard Arnault, proprietarul majoritar şi directorul general al grupului de lux LVMH.

Averea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a scăzut însă cu 65%, ajungând la 45 de miliarde de dolari, în urma prăbuşirii valorii Meta, compania proprietară a Facebook. El a coborât 19 poziţii în indicele Bloomberg, terminând anul 2022 pe locul 25, cea mai slabă poziţie din 2014 încoace.

În total, cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut aproape 1.400 miliarde de dolari în 2022.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite